Türkmenistanlı bilim adamları, yerli hammaddelerden hidroklorik asit üretim teknolojisi geliştirdiler

Türkmenistanlı bilim adamları, yerli hammaddelerden hidroklorik asit üretim teknolojisi geliştirdiler

Türkmenistan Bilimler Akademisi Kimya Enstitüsü’nün bilim adamları, teknik hidroklorik asit üretmek için yeni bir teknoloji geliştirdiler.

Türkmenistan resmi basınında cumartesi günü yer alan habere göre, bu ürün şu anda çeşitli uygulamalar için çoğunlukla diğer ülkelerden ithal ediliyor.

Enstitü, yerel hammaddelerden teknik hidroklorik asit elde etmek için bir dizi çalışma yürüttü ve Garabogazgol Körfezi’nden alınan bişofiti (magnezyum klorür) kullanarak, Garabogazkarbamid (Garabogazüre) Fabrikası’nda deneyler yaptı. Sonuç olarak, yüzde 35-37,5 konsantrasyona sahip teknik hidroklorik asit elde edildi.

Yerel hammaddelere dayalı hidroklorik asit üretiminin devreye alınması, petrol ve doğalgaz, kimya, metalürji ve kağıt endüstrilerinin yanı sıra ilaç ve boya gibi sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Ayrıca keşfin, aranan bu kimyasal ürünün ihracatına olanak sağlaması bekleniyor.

Teknik hidroklorik asit, hidroklorik asidin suda çözülmesiyle elde edilen kimyasal bir reaktiftir. Plastik, gübre ve tuzlar da dahil olmak üzere çeşitli ürünlerin imalatında, metallerin temizlenmesi ve işlenmesinde kullanılır.

İlgili diğer haberler

Garagum şirketi, spanbond, meltblown ve spanbelt dokusuz kumaşları ihraç ediyor
Türkmenistanlı bilim adamları, kalsiyum nitrat tetrahidrat elde etme yöntemi geliştirdiler
Türkmen bilim adamları, Sibirya ülserinin teşhisi için biyoajanları geliştirdiler
Özbekistan, yılda 1,34 milyon ton kapasiteli bir metanol tesisi kuracak
Türkmenhimiýa, çeşitli vagon türlerini satın alacak
Türkmenistan’ın ulaşım altyapısına 545 milyon manatın üzerinde yatırım yapılacak