Türkmenistanlı kadın girişimcinin çifliğindeki deve kuşu sayısı 2.000’i aştı

Türkmenistanlı kadın girişimcinin çifliğindeki deve kuşu sayısı 2.000’i aştı

Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği üyesi kadın girişimci Maysa Velmuradova, kuşçuluk çiftliğinde 600 anne kuştan elde edilen yumurtaları kuluçka makinasına yerleştirerek çıkardığı civcivler sayesinde deve kuşu sayısını 2 binin üzerine çıkardı. İlgili haber, Rısgal gazetesinde pazartesi günü yer aldı.

Birlik üyesi iş kadını Maysa Velmuradova, 2022 yılında Türkiye’den 600 dişi deve kuşunu Ahal vilayeti Ak Bugday ilçesinin Mahtumkulu çiftçi birliğinde bulunan kuşçuluk çiftliğine getiren ilk isimlerden biri olurken, deve kuşu yetiştirmeye ve çoğaltmaya başladı.

Haberde belirtildiği gibi, deve kuşları çok az yeme ihtiyaç duyar, çoğunlukla yerel otlarla beslenir ve hızlı büyümenin yanı sıra hızlı üremeleri ile karakterize edilir. Deve kuşları 2-4 yaşlarında üreyebilmekte ve her biri yılda 1.500-2.000 gram ağırlığında (bu yaklaşık 25-36 tavuk yumurtası dmeketir) 80-90 yumurta bırakabilmektedir.

Deve kuşu yumurtasının bileşimi sodyum, selenyum, A ve E vitaminleri açısından zengindir, insan vücudu için faydalıdır, değerli amino asitlerin miktarı bakımından tavuk yumurtasından epey farklıdır, kolesterol çok az miktarda depolanır.

Devekuşu besleme rasyonuna buğday, mısır, soya fasulyesi, arpa, buğday, darı gibi tahıllar, yonca unu premiksler ve bitkisel yağ eklenir. Kuluçka makinasına yerleştirilen her 100 yumurtadan 42-43 gün sonra 65-70 civciv çıkar.

Deve kuşları kesime hazır hale gelene kadar yaklaşık 9-10 ay kadar yetiştirilmekte, bu süre zarfında her deve kuşu başına 600 kilogram yem tüketilmekte, günde ortalama 300 gram büyüme elde edilmekte ve canlı ağırlık 85-90 kilograma ulaşmaktadır.

İlgili diğer haberler

Türkmenistanlı girişimci, Mini ve Derek marka yeni şekerleme üretimine başladı
Türkmenistanlı girişimciler, Kazakistan’da tekstil ve bitüm üretimiyle ilgileniyorlar
Son Dakika | Türkiye nin çilek fidesi Kayseri den
Kayseri, sertifikalı çilek fidesi üretiminde iddialı
Kayseri, sertifikalı çilek fidesi üretiminde iddialı
Kazakistan dan Kıbrıs a Kadar Sertifikalı Çilek Fidesi ...