ÜLKELERİNE DÖNMEK İSTEYEN TÜRKMENİSTAN VATANDAŞLARI YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYOR

Türkiye'ye çalışmak ve eğitim için gelen yüzlerce Türkmenistan vatandaşı ülkelerine dönmeyi bekliyor.Türkmenistan'da devam eden koronavirüs tedbirleri kapsamında uluslararası uçuşlardaki kısıtlama nedeniyle İstanbul'dan Türkmenistan'a ayda birkaç kez uçak seferi düzenleniyor.

Pandemi döneminde durdurulan Türkmenistan-Türkiye uçuşları iki yıl aradan sonra Türkmenistan Havayolları tarafından haziran ayından itibaren kısmi olarak başladı. Ülkelerine dönmek isteyen Türkmenler'in yoğun ilgisi nedeniyle, az sayıda gerçekleşen uçuşlarda bilet bulabilmek ise oldukça güç.

OFİS ÖNÜNDE BİLET SIRASINDA BEKLİYORLAR

Türkmenistan vatandaşları günlerdir İstanbul Havalimanı'nda Türkmenistan Havayolları'na ait ofisin önünde bilet bulabilmek için bekliyor. Uzun kuyruklar oluşturan yolcular, zaman zaman şirket yetkilileriyle de gerginlik yaşıyor. Türkmenler yaşadıkları sıkıntıları havalimanında basın mensuplarına anlattı.

"3 AYDIR TÜRKMENİSTAN'A GİTMEK İÇİN BEKLİYORUM"

"ANNEMİZ ÖLDÜ GİDEMEDİK"Öğrenci olarak Türkiye'ye gelen Seytiva Gülcar ise şunları söyledi: "Korona diye iki buçuk yıldır konsolosluğa gittim.Orada yat kalk; kimse bizi dinlemedi.Bizim vatanımız bize yardım etmiyor.

Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum; bize yardım etsin.Kaçak değiliz, göçmen değiliz.Biz kendi vatanımıza gitmek istiyoruz.Annemiz öldü gidemedik.Akrabalarımız öldü gidemedik.Burada gömdüler.Kimse bize sahip çıkmıyor.

Devlet halk içindir.Nerede devletimiz?Talebimiz bize uçak göndermeleri...Türk devletine de sesleniyoruz; biz de Türk soydaşı olarak bize yardım edin."Şöhret Abdullayev de "7 yıldır Türkiye'ye gelip gidip çalışıyordum.

Korona başladığında başvuru yapmıştım.Netice alamadık.Buraya gelip gelip gidiyoruz.Günlük çalışmaya gidiyoruz para kazanmak için.Aramızda bir şeyler yapıyoruz.Gelen uçaklara bilet alamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Türkmenistan ile Türkiye arasında haziran ayından bu yana İstanbul- Türkmenbaşı uçuşları karşılıklı yapılıyor.Türk Hava Yolları ise pandemi sonrası henüz uçuşlara başlamadı.Ayrıca İstanbul Havalimanı'nda bulunan Türkmenistan Havayolları'na ait bilet satış ofisinin bugün 13.00 sıralarında kapalı olduğu görüldü.

Ofisin camına yapıştırılan bir kağıda ise "12.08.2022 saat 13.00'daki İstanbul-Türkmenbaşı uçağımız için saat (yarın) 04.00'dan sonra sadece havalimanından alınacak olan testler geçerli olacaktır" yazısı dikkat çekti.

İlgili diğer haberler

Ülkelerine gidemeyen Türkmen vatandaşları Havalimanı'nda bekliyor
Orta Asya Cumhurbaşkanları İstişare Toplantısı
Lebaplı girişimci 15 ton çilek hasat etmeyi planlıyor
Türk dili konuşan ülkelerden futbolda iş birliği
Türkmenistan’da uluslararası petrol ve doğalgaz forumu faaliyetlerine başladı
TÜRKSOY'un 30. yıl kutlamaları Paris'te yapıldı