Üniter yapı ne demek? Üniter devlet nedir? Üniter devletler!

Üniter yapı ne demek? Üniter devlet nedir? Üniter devletler!

Üniter devleti nedir? Üniter yapı ne demek gibi sorular Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalar sonrası merak edilmeye başlandı. ÜNİTER YAPI NE DEMEK? Üniter devlet, merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı ve idari birimlerin (ulusal ölçeğin altındaki birimlerin) sadece merkezi yönetimin devretmeyi uygun gördüğü yetkileri kullanabildiği, tek bir birim olarak yönetilen devlet.

Dünya devletlerinin büyük çoğunluğu üniter devlettir. Üniter devlette, devlet bölünmez bir bütündür.Fakat, üniter devlette de "il" ve "ilçe" gibi idarî bölümler bulunabilir.Ancak bunlar, basit idarî bölümlemelerdir.

Bunların sadece idarî yetkileri vardır.Yasama ve yargı yetkileri yoktur.Bunların hepsi aynı egemenliğe tâbidir.Aynı anayasa ve aynı kanunlar, kısacası aynı hukuk kuralları uygulanır.Yerel yönetimler iç işlerinde sosyal hayatı düzenleyen basit düzenlemelere gidebilir (trafik kuralları gibi) fakat bağımsız hukuki düzenlemeler yapamaz. ÜNİTER DEVLETLERİAfganistan, Angola, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Belarus, Benin, Bolivya, Botsvana, Bulgaristan, Burkina Faso, Burundi, Cezayir, Cibuti, Çad, Çekya, Çin Halk Cumhuriyeti, Dominika, Dominik Cumhuriyeti Doğu Timor, Ekvador, El Salvador, Endonezya, Eritre, Ermenistan, Estonya, Fiji, Fildişi Sahili, Filipinler, Finlandiya, Fransa Cumhuriyeti, Gabon, Gambiya, Gana, Guatemala, Gine, Gine-Bissau, Guyana, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, İran, İrlanda, İsrail, İtalya, İzlanda, Kamerun, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kiribati, Kolombiya, Kongo Cumhuriyeti, Kosta Rika, Kuzey Kore,Küba,Laos,Letonya,Liberya,Libya,Litvanya,Lübnan,Macaristan,Madagaskar,Kuzey Makedonya ,Malavi, Maldivler, Mali, Malta, Marshall Adaları,Mısır,Moritanya,Mauritius,Moldova,Moğolistan,Karadağ,Mozambik,Myanmar,Namibya,Nauru,Nikaragua,Nijerya,Yeşil Burun Adaları, Orta Afrika Cumhuriyeti,Panama,Paraguay,Peru,Polonya,Portekiz,Romanya,Ruanda,Samoa,San Marino,São Tomé ve Príncipe, Senegal, Sırbistan, Seyşeller, Sierra Leone, Singapur Slovakya Slovenya Sri Lanka Surinam Suriye Şili, Tacikistan, Tanzanya, Tayvan, Togo, Trinidad ve Tobago, Tunus, Türkiye Cumhuriyeti, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Uruguay, Özbekistan, Vanuatu,Vietnam,Yunanistan,Yemen,Zambiya,Zimbabve

İlgili diğer haberler

Naylon İpliklerin İthalatında Korunma Önlemi Uygulanacak
Türkiye BM'ye üye mi? BM üye ülkeler hangileri? Birleşmiş Milletler'in kaç üyesi var?
Aşı olanlardan PCR testi istenmeyecek
146 ülkeden Türkiye'ye gelen aşılı yolculardan PCR testi istenmeyecek
146 ülkeden Türkiye'ye gelen aşılı yolculardan PCR testi alınmayacak
Aşı olanlardan PCR testi istenmeyecek