UNESCO, Türkmenistan’ın çöl ekosistemlerini Dünya Mirası Listesi’ne aldı

UNESCO, Türkmenistan’ın çöl ekosistemlerini Dünya Mirası Listesi’ne aldı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Komitesi’nin çarşamba günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen 45.oturumunda, Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan tarafından ortaklaşa sunulan Turan’ın Soğuk Kış Çölleri ulusötesi seri adaylığı kapsamında Türkmenistan’ın eşsiz çöl ekosistemleri olan Bereketli Garagum, Gaplaňgyr, Repetek ve Ýerajy UNESCO Dünya Mirası Listesine kaydedildi.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, cuma günü konuyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Türkmenistan’ın Fransa Büyükelçisi, Türkmenistan’ın UNESCO Daimi Temsilcisi Maksat Çariyev, kararın alınmasındaki desteklerinden dolayı Dünya Mirası Komitesi üyelerine ve bu adaylığın hazırlanmasına aktif olarak katkıda bulunan uluslararası ve ulusal uzmanlara teşekkür etti.

Türkmenistan’ın Büyükelçisi, Turan’ın Soğuk Kış Çölleri’nin, değişen çevre koşullarında çeşitli flora ve faunanın adaptasyonunuyla birlikte onların hayatta kalmalarını belirleyen ekolojik ve biyolojik süreçlerin bir modelini temsil ettiğini belirtti. Bu alanların Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmesi, ülkelerin küresel olarak tehdit altındaki tüm türleri daha iyi korumak için uluslararası işbirliğini güçlendirmelerini sağlayacaktır.

Habere göre, Taraf Devletler aday gösterilen alanların yönetimi ve korunması için bir izleme sisteminin kurulması ve düzenli veri alışverişi gibi uluslarötesi mekanizmalar üzerinde mutabakat sağladılar.

Turan’ın Soğuk Kış Çölleri, Dünya Mirası listesinde yer alan ilk soğuk kış çölleridir ve Orta Asya’nın kurak ılıman bölgesinde, Hazar Denizi ile Turan Yaylaları arasında yer alan 14 bölümden oluşmaktadır. İklimi, çok soğuk kışları, sıcak ve çok kurak yazları ile bilinmektedir.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan, Özbekistan ve İran, vize kolaylığını görüşecekler
Özbekistan ile Rusya, Türkmenistan üzerinden kargo taşımacılığını arttırmayı hedefliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, 2023'te Gazze için yoğun diplomasi
Son dakika haberi! Türk dünyasının sesi Bursa semalarından yükseldi
Binali Yıldırım, "Çağdaş Türk Dünyası Ortak Edebiyatın İnşası ve Nazım Hikmet Çalıştayı"na katıldı Açıklaması
DHA İSTANBUL BÜLTEN - 1