Aşkabat’ta Türkmenistan-AGİT işbirliğinin ilerletilmesine yönelik uluslararası konferans düzenlenecek

Aşkabat’ta Türkmenistan-AGİT işbirliğinin ilerletilmesine yönelik uluslararası konferans düzenlenecek

Bu yılın ilk yarısında Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta ’Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Bölgesinde Güvenliğin Pekiştirilmesi ve Güvenin Güçlendirilmesinde Tarafsız Ülkeleri Rolü’’ başlıklı uluslararası bir konferans düzenlenmesi planlanıyor.

Türkmenistan resmi medyasına göre, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıs, Dışişler Bakanı Raşid Meredov, cuma günü çevrimiçi olarak yapılan Kabine Toplantısı’nda barışı, güvenliği pekiştirmekte ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamakta Tarafsızlığın önemine dikkat çekmek için, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile ortaklıkta bu konferansın düzenlenmesi teklifini Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un değerlendirmesine sundu.

Raşid Meredov’a göre, bu etkinliğe teşkilatın daimi üyelerinin davet edilmesi öngörülüyor.

Başkan Yardımcısı ayrıca, Türkmenistan’ın Tarafsızlık politikasını parlamentolar aracılığıya desteklemeye yönelik işbirliğini geliştirmek için, bu yılın mayıs ayında AGİT Parlamenter Asamblesi bölgesel konferansının Aşkabat’ta yapılmasını teklif etti.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ayrıca, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a AGİT Genel Sekreteri’nin Mart 2024’te Türkmenistan ziyaretinin organize edilmesine ilişkin teklifini dile getirdi.

Sunulan teklifleri onaylayan Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Başkan Yardımcısı’na planlanan etkinliklerin üst düzey organizasyonunun sağlanması talimatını verdi.

İlgili diğer haberler

AGİT Genel Sekreteri mart ayında Türkmenistan’ı ziyaret edecek
2024: Türkmenistan ile AGİT, 37 projeyi hayata geçirmeyi planlıyor
AGİT Genel Sekreteri ve Orta Asya Dışişleri Bakanları Aşkabat'ta Toplandı
Avusturya iş heyeti, aralık ayında Türkmenistan’ı ziyaret edecek
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Eskişehir'de hemşehri dernekleri iftarında konuştu: (2)
AGİT toplantısı Türkmenistan'da düzenlendi