BM: Türkmenistan, Orta Asya'da bir Güvenlik Meclisi kurmayı teklif edecek

BM: Türkmenistan, Orta Asya'da bir Güvenlik Meclisi kurmayı teklif edecek

Türkmenistan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 12 Eylül 2023’te New York’ta yapılacak 78. Oturumu’nnda, Orta Asya’da daimi bir Güvenlik Meclisi kurmayı teklif edecek. Söz konusu gelişme, cuma günü video iletişim yolu ile gerçekleştirilen Hükümet Toplantısı’nda Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov tarafından bildirildi.

Türkmenistan resmi basınına göre, Güvenlik Meclisi'nin oluşturulmasıyla birlikte ilk toplantının 2024’te başkent Aşkabat’ta organize edilmesi önreilecek.

Ayrıca Raşid Meredov toplantıda, Türkmenstan’ın girişimiyle BM çerçevesinde oluşturulan Tarafsızlık Dostları Grubu’nun uluslararası konferansının Aralık 2024’te Türkmenistan’da düzenlenmesinin önerileceğini, Aşkabat’ta Tarafsızlık ve Güvenlik Enstitüsü kurma olasılığının inceleneceğini açıkladı.

Haberde belirtildiği gibi, Türkmenistan tarafı New York2taki BM Genel Kurulu oturumunda küresel metan taahhüdü çerçevesindeki çabalara katkı olarak, BM himayesinde 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını azaltmak için küresel bir Strateji geliştirmek, ayırca ’Hazar Ekolojik Girişimi’’ ve genel merkezi Aşkabat’ta bulunacak olan BM Orta Asya Su Kaynakları Yönetimi Konseyi’nin oluşturulmasına yönelik teklifleri sunacak.

Ayrıca Hükümet Toplantısı’nda devlet gündemine dair konular ve belge taslakları ele alındı.

İlgili diğer haberler

Serdar Berdimuhamedov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le bir araya geldi
BM Genel Kurulu, Türkmenistan’ın girişimiyle iki kararname kabul etti
Türkmenistan'da Tarafsızlık Bayramı öncesinde uluslararası forum düzenlendi
Türkmenistan, BM Genel Kurulu 77. Oturumunun Başkan Yardımcılığına seçildi
Türkmenistan heyeti, New York’ta düzenlenecek BM forumuna katılacak
Türkmenistan Devlet Başkanı, çalışma ziyareti için New York’a gitti