Çin Dışişleri Bakanlığı: Türkmenistan, ’Kuşak ve Yol’’ girişiminin ana ortağıdır

Çin Dışişleri Bakanlığı: Türkmenistan, ’Kuşak ve Yol’’ girişiminin ana ortağıdır

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, pazartesi günü Çin’in başkenti Pekin’de Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi. Bakan Wang Yi, görüşme sırasında Türkmenistan’ın ’Kuşak ve Yol’’ projesinin ortak inşasında Çin’in kilit bir ortağı olarak önemini vurguladı. CGTN haber kanalı, konu ile ilgili haber verdi.

Wang Yi, Çin’in Türkmenistan ile çok yönlü ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini genişletmek için ortak çaba içinde bulunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Raşid Meredov buna karşılık, her iki ülkenin Devlet Başkanlarının iki ülke arasında karşılıklı yarar sağlayan işbirliğine büyük önem verdiğini kaydetti. Türkmenistan’ın ’Kuşak ve Yol’’ girişimini aktif olarak desteklediğini ve bu girişime katıldığını belirten Başkan Yardımcısı, Türkmenistan tarafının Büyük İpek Yolu Canlanma Stratejisi ile ’Kuşak ve Yol’’ girişimi arasındaki bağlantıyı güçlendirmeyi umduğunu sözlerine ekledi.

Aynı gün, Türkmenistan Bakanlar Kurulu’na bağlı Ulaşım ve Haberleşme Ajansı Genel Direktörü Mämmethan Çakİyev, Pekin’de Çinli motorlu araç üreticileri Shaanxi Heavy Duty Automobile Import & Export co., LTD ve Yutong Bus Co., Ltd. şirketlerinin temsilcileriyle görüşmelerde bulundu.

Görüşmede taraflar, otomotiv ekipmanı tedarikinde işbirliği fırsatlarını ele aldılar.

Ayrıca Türkmenistan’dan üst düzey bir heyet, pazartesi günü Pekin’de Çin Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang ile bir araya geldi. Görüşme sırasında Çin ve Türkmenistan’ın enerji sektöründe işbirliğini geliştirme niyetleri ifade edildi.

Türkmenistan resmi heyeti, 17-18 Ekim 2023 tarihlerinde Pekin’de düzenlenecek olan ’Kuşak ve Yol’’ başlıklı uluslararası işbirliği girişiminin üçüncü forumuna katılmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaret ediyor.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan ile Çin, enerji işbirliğini daha da geliştirmeyi hedefliyor
Bakan Uraloğlu: Türkiye'de bölünmüş yol 5 kat arttı (2)
Çin ve Kazakistan, Kuşak ve Yol Girişimi için işbirliği çağrısı yaptı
Çin-Orta Asya Zirvesi: Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kazakistan Cumhurbaşkanı ile görüştü
Çin-Orta Asya Zirvesi: Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüştü
Çin ilk kez düzenlediği zirveyle Orta Asya'da hamilik rolünün işaretini verdi