EİT’in bölgesel projelerine ilişkin öneriler değerlendirildi

EİT’in bölgesel projelerine ilişkin öneriler değerlendirildi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 25. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, cumartesi günü Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta yapıldı. Toplantıda EİT Genel Sekreteri'nin raporu ve EİT'in (2021-2022) bölgesel projelerine ilişkin öneriler gözden geçirildi.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nın resmi web sitesine yer alan habere göre, önerilerde teşkilatın programları ve projelerinin yanı sıra raporlama döneminde ekonomi alanında ulaştığı seviyeler ile ilgili bilgi verildi.Toplantının gündeminde 2025 EİT Vizyonu: Geliştirme ve Değerlendirmenin Ara Dönem Gözden Geçirilmesi, EİT Temiz Enerji Merkezinin Kurulmasına İlişkin Şart’ın kabulü gibi konular yer alırken, EİT ihtisas kuruluşlarının, bölgesel kurumlarının ve alt birimlerinin yıllık raporları da dinlendi.

Toplantıda EİT Dışişleri Bakanları 24. Konseyi Toplantısı’na başkanlık eden Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşma yaptı. Daha sonra konuşma sırası EİT Genel Sekreteri Husrav Noziri’ye geldi. Genel Sekreter, katılımcıları sıcak bir şekilde selamladı ve onlara EİT’in mevcut durumu ile ilgili bilgi verdi.

Türkmenistan'ın EİT başkanlığı konseptine uygunlukta, 2021 yılı için bir dizi önemli görev belirlendi. Bunlar arasında üye ülkelerdeki yatırım faaliyetlerinin yoğunlaştırılması, serbest ticaret ve ekonomik bölgelerin, yeni ekonomik koridorların oluşturulması ve yenilenebilir enerji kaynakları da dahil olmak üzere sürdürülebilir enerji alanında yakın işbirliği kurulması yer alıyor.

EİT 25. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı Başkanı, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, yaptığı konuşmada birkaç yıldır yapılan bu toplantıların, EİT içindeki ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesinde, ayrıca diğer konuların da müzakere edilmesine yönelik en etkili araçlardan biri olduğunu kaydetti. Toplantıda EİT üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları ve teşkilatın ihtisas kuruluşlarının yöneticileri konuşma yaptılar.

Toplantının ana gündem maddelerinden biri de, EİT 15. Devlet Başkanları Zirvesi'ne yapılan hazırlık konuları oldu. Zirve Gündemi, Aşkabat Eylem Mutabakatı, aynı zamanda etkinlik kapsamında imzalanması planlanan belge taslakları ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Ayrıca EİT 25. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nın toplantı raporu kabul edildi.

Toplantının sonunda EİT ile Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) arasında Mutabakat Zaptı'nın da aralarında bulunduğu bir dizi belgenin imza töreni düzenlendi.

İlgili diğer haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İsrail tarafından acımasızca öldürülen 11 bine yakın Gazzelinin yüzde 73'ü kadın ve çocuklardan oluşuyor."
Batı'nın Çin'e karşı Hindistan merkezli yeni ulaşım koridorunun maliyeti ve uygulanabilirliği sorgulanıyor
SOCAR, OGT-2023’ün prömiyer ortağı oldu
Türkiye ile Türkmenistan arasında 13 anlaşma imzalandı
Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Zirvesi'ne ilişkin ortak bildiri Açıklaması
İstanbul, 2023'te uluslararası toplantıların buluşma noktası oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında soruları yanıtladı: (2)