SOCAR, OGT-2023’ün prömiyer ortağı oldu

SOCAR, OGT-2023’ün prömiyer ortağı oldu

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), 25-27 Ekim tarihlerinde Aşkabat’ta düzenlenecek ’Türkmenistan’ın Petrolü ve Doğalgazı-2023’’ (OGT 2023) başlıklı XXVIII. uluslararası konferans ve serginin prömiyer ortağı oldu.

Aralık 2007’de İsviçre'de kurulan SOCAR, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin pazarlama koludur. Azerbaycan petrolünün ticaretini yapmak üzere kurulmuştur ve o zamandan beri uluslararası pazardaki varlığını önemli ölçüde genişletmiştir.

SOCAR, lojistik operasyonlarına ve petrol ticaretine yatırım yapma konusunda başarılı olmuştur. Şirket, bir kamu iktisadi teşebbüsü ile bağımsız bir emtia ticareti şirketinin avantajlarını bir araya getirmesi bakımından benzersizdir.

SOCAR, dünya çapında ortaklıklar kurmuş ve ticaret akışlarını şekillendirmek için fiziksel altyapı projelerine yatırım yapmıştır. Şirket, hafif ham petrol ve LNG fraksiyonlarının ticaretini arttırarak daha fazla büyümeye odaklanmıştır. Şirket ayrıca Azeri ham petrolünü Gürcistan'daki Batı Rotası (WREP), Türkiye’deki Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Rusya’daki Bakü-Novorossiysk petrol boru hatları üzerinden sevk etmektedir.

SOCAR, iki hükümet arasında Dostluk hidrokarbon sahasının ortak araştırılması ve geliştirilmesine ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalanmasının ardından, Azerbaycan ve Türkmenistan arasında artan ticarette önemli bir rol oynayacağına inanıyor.

Dostluk sahasının geliştirilmesi, Türkmenistan’ın batıya doğalgaz ihraç etmesi için yeni fırsatlar yaratacaktır. Tahminlere göre, sahada yaklaşık 60 milyon ton petrol ve 100 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor.

’Türkmenistan’ın Petrolü ve doğalgazı-2023’’ başlıklı XXVIII. uluslararası konferans ve sergi Türkmengaz, Türkmennebit (Türkmenpetrol), Türkmengeologiýa (Türkmenjeoloji) Devlet Kurumları, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkmen Forum şirketinin ortak organizasyonu ve Büyük Britanya’nın GaffneyCline şirketinin desteğiyle düzenleniyor.

Etkinlik, Milli petrol ve doğalgaz şirketlerinin yöneticilerini, uluslararası ve finansal kuruluşların başkanlarını ve önde gelen enerji şirketlerinin temsilcilerini sıfır metan geleceğine ulaşma çözümlerini ele almak üzere bir araya getirecek.

OGT-2023’ün genel oturumunda Irak Elektrik Bakanı Zeyad Ali Fadel, ADNOC’un Düşük Karbon Çözümleri ve Uluslararası Büyüme İcra Direktörü Musabbeh Al Kaabi, CNPC Başkanı Hou Qijun, SOCAR Başkanı Rovşan Najaf gibi yüksek profilli konuşmacılar yer alacak.

Büyük enerji şirketlerini ve kuruluşlarını temsil eden diğer yetkili konuşmacılar da katılımlarını teyit ettiler. Konferans oturumlarında SPE Başkanı Medhat M. Kamal, Baker Hughes Hazar Bölgesi Başkan Yardımcısı Elena Akoltseva, COP28 BAE Enerji Dönüşümü Direktörü Saamir Elshihabi, SLB Küresel İş Geliştirme Direktörü Marwa Hassan, Tacikistan Enerji ve Su Kaynakları Bakan Yardımcısı Şarifa Hudobakhş konuşma yapacak.

Daha fazla bilgi için etkinliğin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili diğer haberler

ABD’nin Baker Hughes şirketi OGT-2023'ün gümüş ortağı odu
Eni Turkmenistan Limited, OGT-2023’ün bronz ortağı oldu
Aşkabat’ta ’Türkmenistan’ın Petrolü ve Doğalgazı-2023’’ başlıklı uluslararası konferans düzenlenecek
Dubai’de OGT 2023 Uluslararası Yatırım Forumu faaliyetlerine başladı
Türkmenistan’ın enerji sektörü, Paris’teki Uluslararası Yatırım Forumu’nda tanıtılacak
Londra’da "Türkmenistan’da Yatırım ve Kalkınma" başlıklı uluslararası forum düzenlenecek