İran ile Kırgızistan, Türkmenistan üzerinden demiryolu geçişi başlatmayı hedefliyor

İran ile Kırgızistan, Türkmenistan üzerinden demiryolu geçişi başlatmayı hedefliyor

İran Yol ve Kentsel Gelişim Bakanı Mehrdad Bazrpashş perşembe günü Bişkek’te düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 22.Hükümet Başkanları Konseyi Toplantısı sırasında Kırgızistan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı ile bir araya geldi.

Toplantı sırasında taraflar, Kırgızistan’dan başlayarak Özbekistan ve Türkmenistan üzerinden İran’a uzanacak bir demiryolu koridoru açılması konusunda görüşmelerde bulundular. İlgili haber, Iran Press ajansı tarafından servis edildi.

Bazrpaş, ŞİÖ üye ülkelerini birbirine bağlayan yeni demiryollarının inşasında ve çok modlu taşımacılık ile modern lojistik merkezlerinin geliştirilmesinde aktif işbirliğinin önemini vurguladı. İran Yol ve Kentsel Gelişim Bakanı, Kuzey-Güney ve Doğu-Batı uluslararası koridorları boyunca demiryolu ağlarının geliştirilmesinin ŞİÖ üye ülkeleri arasındaki ekonomik işlemleri arttırmanın önemli yollarından biri olduğunu belirtti.

Toplantıda taraflar, transit güzergahların inşaatlerinin tamamlanması, düzenlemelerin basitleştirilmesi ve lojistik desteğin geliştirilmesi konularında mutabakat sağladılar.

Bu yılın ekim ayında Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, İran ve Türkiye’nin Ulaştırma Bakanlıkları ve demiryolu kurumlarının temsilcileri, Çin-Kazakistan-Özbekistan-Türkmenistan-İran-Türkiye-Avrupa rotasında uluslararası bir ulaşım koridorunun oluşturulmasına ilişkin bir anlaşmanın imzalanması sürecinin hızlandırılmasıyla ilgili kilit konuları masaya yatırdılar.

İlgili diğer haberler

İran, Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye oldu
Türkmenistan ve Rusya liderleri Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi kapsamında görüştü
Çin ve Türkmenistan liderleri Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde görüştü
Putin, ŞİÖ Zirvesi kapsamında Serdar Berdimuhamedov ile bir araya gelecek
ŞİÖ Zirvesi Özbekistan'ın Semerkant şehrinde başladı
Çin Devlet Başkanı, Türkmenistan ile doğalgaz işbirliğini genişletme ihtiyacını vurguladı