Serdar Berdimuhamedov: Türkmenistan, ŞİÖ ülkeleriyle ulaşım işbirliğini genişletmeye hazır

Serdar Berdimuhamedov: Türkmenistan, ŞİÖ ülkeleriyle ulaşım işbirliğini genişletmeye hazır

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, cuma günü Özbekistan’ın Semerkant kentinde yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkmenistan’ın ŞİÖ üyesi ülkelerle işbirliğinde kıtalararası ve bölgesel transit ulaşım koridorları oluşturmaya hazır olduğunu belirtti.

Türkmenistan Devlet Başkanı, ŞİÖ Zirvesi’ne onur konuğu olarak katıldı.

Türkmenistan Devlet Başkanı zirvede yaptığı konuşmada, ’Türkmenistan, ŞİÖ üyesi ülkelerle ticari ve ekonomik ilişkileri genişletmeye ve derinleştirmeye açıktır. Bunun için yalnızca somut fırsatlar değil, bir ihtiyaç durumu da mevcut.’’ diye kaydetti. İlgili haber, Türkmenistan resmi medyasında yer aldı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov konuşmasında, Türkmenistan’ın mal ve hizmetlerin kıtalararası ve bölgesel dağıtımı için transit ulaşım koridorlarının oluşturulması amacıyla kendi topraklarını ve altyapısını kullanmaya yönelik konuları istişare etmeye hazır olduğunu, ayrıca ülkede modern Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı’nın bulunduğunu ve limanın Hazar Denizi güzergahında önemli bir konuma sahip olduğunu ifade etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı, Çin-Orta Asya ve Hazar Denizi-Karadeniz güzergahlarında ulaşım koridorları ve lojistik merkezlerin oluşturulmasına ŞİÖ ülkelerinin aktif katılımının hedefler açısından uygun olacağını kaydetti.

Serdar Berdimuhamedov ayrıca, Türkmenistan’ın ilgili taraflarla Baltık Denizi’ndeki Rusya limanlarından Basra Körfezi, Umman Denizi ve Hint Okyanusu’ndaki deniz terminallerine kargoların taşınmasını sağlayan ulaşım koridorlarının verimliliğini arttırmak için işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, ŞİÖ üyesi ülkeler ile uzun vadeli işbirliğine hazır olduğunu kaydederek, ileride dış pazarlara açılmak amacıyla enerji kaynakları sevkiyatının çeşitlendirilmesine yönelik ortak projeler planlamayı ve pratikte uygulamayı teklif etti.

İlgili diğer haberler

Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattının önemine dikkat çekildi
Çin Devlet Başkanı Şi, Kırgız mevkidaşı Caparov ile Şian'da görüştü
Serdar Berdimuhamedov, ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi toplantısına katıldı
İran, Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye oldu
Çin Devlet Başkanı Şi, Kırgız mevkidaşı Caparov ile Şian'da görüştü
İran'ın Şangay İşbirliği Örgütü üyeliği ne anlama geliyor?