Serdar Berdimuhamedov, ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi toplantısına katıldı

Serdar Berdimuhamedov, ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi toplantısına katıldı

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, 4 Temmuz’da video iletişim yolu ile düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi toplantısına onur konuğu olarak katıldı.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Basın Servisi tarafından servis edilen habere göre, toplantıya Hindistan Başbakanı Narendra Modi başkanlık etti.

Toplantıya Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev de katıldı.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Moğolistan Uhnaagiyn Hürelsüh, toplantıya ŞİÖ gözlemci Devlet Başkanları Konseyi olarak katıldılar.

Toplantıda taraflar, örgütün faaliyetlerini iyileştirme, örgüt içindeki stratejik ortaklığı geliştirme, Yeni Delhi Deklarasyonu’nu taslak haline getirme, çeşitli alanlardaki işbirliğini ilerletme ve ŞİÖ’ye üye ülkelerin ortak çalışma konuları hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Bir önceki ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi toplantısı, Eylül 2022’de Özbekistan’ın Semerkant kentinde yüz yüze formatta gerçekleştirilmişti.Zirve sonucunda Belarus’un ŞİÖ’ye kabulü için prosedürün başlatılması, İran’ın ŞİÖ üyesi olma taahhütlerine ilişkin bir memorandum imzalanması, Mısır ve Katar’ın diyalog ortağı olarak kabul edilmesi, Maldivler, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Myanmar ve Kuveyt’e ŞİÖ diyalog ortağı statüsü verilmesi kararları alındı.

İlgili diğer haberler

İran, Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye oldu
ŞİÖ Zirvesi'nin sonuçlarına ilişkin Semerkant Deklarasyonu kabul edildi
ŞİÖ Dışişleri Bakanları Toplantısı Özbekistan'da yapıldı
Türkmenistan ve Rusya liderleri Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi kapsamında görüştü
Çin ve Türkmenistan liderleri Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde görüştü
Putin, ŞİÖ Zirvesi kapsamında Serdar Berdimuhamedov ile bir araya gelecek