Türkmenistan Devlet Başkanı, Semerkant'ta düzenlenecek ŞİÖ Zirvesi'ne katılacak

Türkmenistan Devlet Başkanı, Semerkant'ta düzenlenecek ŞİÖ Zirvesi'ne katılacak

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, 15-16 Eylül 2022 tarihlerinde Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi’ne katılacak. Özbekistan’ın nuz.uz haber ajansı, ŞİÖ Özbekistan Koordinatörü Rahmatulla Nurimbetov’un cuma günü düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamalara atıfta bulunarak, konu ile ilgili haber verdi.

Zirveye ŞİÖ üyesi sekiz ülkenin Devlet Başkanlarının yanı sıra üç gözlemci ülkenin (Belarus, İran, Moğolistan) Liderlerinin de katılmaları bekleniyor.

Nurimbetov, ’Devlet Başkanı’nın yakın ilişkiler içerisinde bulunduğu ülkelerin Devlet Başkanlarını konuk etmeyi bekliyoruz. Konuklar arasında Türkiye Cumhurbaşkanı ve Türkmenistan Devlet Başkanı da bulunuyor. Ayrıca mutabakat sağlanan birçok misafirin daha zirveye katılmasını bekliyoruz.’’ diye kaydetti.

Şanghay İşbirliği Örgütü, Haziran 2001'de kurulmuştur ve merkezi Çin’in başkenti Pekin kentindedir. Çin, Rusya, Hindistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Pakistan ŞİÖ üyesi ülkelerdir. Örgütün temel amacı üye ülkeler arasında barışı daha da pekiştirmek, iyi komşuluk ve dostluk ilişkilerini güçlendirmek, ticaret, ekonomi, kültür, enerji, ulaşım, bilim ve teknoloji alanlarında işbirliğini genişletmekten ibarettir.

İlgili diğer haberler

Çin Devlet Başkanı Şi, Kırgız mevkidaşı Caparov ile Şian'da görüştü
Çin Devlet Başkanı Şi, Kırgız mevkidaşı Caparov ile Şian'da görüştü
İran, Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye oldu
Serdar Berdimuhamedov, ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi toplantısına katıldı
Türkmenistan ve Çin Devlet Başkanları, karşılıklı ziyaret davetinde bulundular
Zhang Ming: Türkmenistan'ın ŞİÖ ile işbirliği özel öneme sahiptir
Türkmenistan ve Özbekistan Devlet Başkanları, ikili işbirliğinin ilerletilmesini değerlendirdiler