Kırgızistan, Özbekistan ve Rusya, Türkmenistan üzerinden ulaşım koridoru geliştirmeyi hedefliyorlar

Kırgızistan, Özbekistan ve Rusya, Türkmenistan üzerinden ulaşım koridoru geliştirmeyi hedefliyorlar

Kırgızistan, Özbekistan ve Rusya’nın Rusya - Hazar Denizi - Türkmenistan - Özbekistan Kırgızistan Uluslararası Multimodal Ulaşım Koridoru’nu geliştirmeyi amaçlıyorlar. Özbekistan Ulaştırma Bakanlığı, konu ile ilgili çarşamba günü bir açıklama yaptı.

Söz konusu Mutabakat Zaptı, çarşamba günü Taşkent’te düzenlenen Şanghay İşbirliğ Örgütü (ŞİÖ) Üye Ülkeleri Ulaştırma Forumu sırasında imzalandı. Belge, Özbekistan Ulaştırma Bakanı İhlam Makamov, Rusya Ulaştırma Bakan Yardımcısı Dmitriy Zverev, Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Tilek Tekebayev tarafından imzalandı.

Bu yılın ocak ayında Astrahan’da Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Rusya temsilcileri uluslararası bir multimodal koridor oluşturma olasılıklarını görüştüler. Çok modlu ulaşım koridoru Kırgızistan’dan başlayıp Özbekistan ve Türkmenistan topraklarından geçecek ve Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı üzerinden Rusya’ya ulaşacak.

Görüşme sırasında Türkmenistan tarafı, özellikle Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı’nda tercihli tarifeler sunmak ve Astrahan - Türkmenbaşı güzergahındaki kargo trafiği hacmini arttırma çalışmalarına tersanelerini dahil etmek için işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Buna ek olarak, geçen yıl Türkmenistan ile Rusya’nın Astrahan bölgesi, Olya Limanı’nda Türkmenistan’ın lojistik merkezini inşa etme konusunda anlaştı. Şu anda limanın inşası için bir plan geliştiriliyor.

İlgili diğer haberler

Çin ve Türkmenistan liderleri Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde görüştü
Türkmenistan ve Rusya liderleri Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi kapsamında görüştü
Çin ve Türkmenistan liderleri Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde görüştü
Putin, ŞİÖ Zirvesi kapsamında Serdar Berdimuhamedov ile bir araya gelecek
ŞİÖ Zirvesi Özbekistan'ın Semerkant şehrinde başladı
Çin Devlet Başkanı, Türkmenistan ile doğalgaz işbirliğini genişletme ihtiyacını vurguladı