Ocak-Temmuz: Türkmenistan’ın dış ticaret hacmi yüzde 4,9 arttı

Ocak-Temmuz: Türkmenistan’ın dış ticaret hacmi yüzde 4,9 arttı

Türkmenistan Bakanlar Kurulu’nun ekonomi, bankacılık ve uluslararası mali kuruluşlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Hocamurat Geldimuradov, cuma günü video iletişim yolu ile gerçekleştirilen Hükümet Toplantısı’nda, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a ülkenin dış ticaret hacminin, bu yılın ocak-temmuz aylarını kapsayan döneminde yüzde 4,9 arttığına dair rapor verdi.

Hocamurat Geldimuradov, 2023 yılının ilk yedi ayının makroekonomik göstergeleriyle ilgili sunduğu raporda istikrarlı bir Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) büyümesinin sağlandığını, bu büyümenin yüzde 6,2 olarak gerçekleştiğini ifade etti. İlgili haber, Türkmenistan resmi medyası tarafından bildirildi.

Haberde belirtildiği gibi, yılın ilk yedi ayında perkanede satış hacmi geçen yılın ilgili dönemine oranla yüzde 9,4 arttı. Bu yılın ocak-temmuz döneminde Devlet Bütçesi’nin gelir kısmı yüzde 113, gider kısmı ise 97,9 oranında uygulandı. Bu dönemde ülke genelinde yapılan toplam yatırım hacmi, 2022 yılının ilk yedi ayına göre yüzde 27,6 arttı.

Raporu dinleyen Türkmenistan Devlet Başkanı, GSYİH büyümesini üst düzeyde tutmak için gerekli önlemlerin alınması ihtiyacına vurgu yaptı.

Ayrıca Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov toplantı sırasında, ülkeye özel hizmetleri için Türkmenistan vatandaşlarına bireysel emeklilik uygulamasının düzenlenmesi amacı ile Türkmenistan’ın Sosyal Güvenlik Kanunu’nun 40. maddesi uyarınca ilgili Kararı imzaladı.

Belge gereğince, Türkmenistan Devlet Başkanlığı’na bağlı Bireysel Emeklilik Belirleme Komisyonu kuruldu ve komisyonun yapısıyla birlikte bireysel emeklilik uygulamasının Prosedürü onaylandı.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan ekonomisi yüzde 6,2 büyüdü
Serdar Berdimuhamedov: Türkmen bankalarının sunduğu hizmet yelpazesinin genişletilmesi önemlidir
Türkmenistan 2023 Devlet Bütçesi’nin 95,1 milyar manat olması bekleniyor
Türkmenistan'da üretilen ürünlerin ihracat hacmi $11,4 milyar oldu
2024: Türkmenistan’da küçük ve orta girişimciliği geliştirme faaliyetleri sürecek
Türkmenistan’ın toplam üretim hacmi ocak ayında yüzde 8,2 arttı