Ocak-Mayıs: Türkmenistan dış ticaret hacmi yüzde 7,2 arttı

Ocak-Mayıs: Türkmenistan dış ticaret hacmi yüzde 7,2 arttı

Türkmenistan’ın ekonomi, bankacılık ve uluslararası mali kuruluşlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Hocamurat Geldimuradov, cumartesi günü video iletişim yolu ile gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nda, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a Türkmenistan dış ticaret hacminin bu yılın ocak-mayıs aylarında geçen yılın ilgili dönemine göre yüzde 7,2 arttığına dair rapor verdi.

Başkan Yardımcısı, Ocak-Mayıs 2023 döneminin makroekonomik göstergelerine ilişkin sunduğu raporda, Türkmenistan Gayri Safi Yurt İçi Hasılas’ında istikrarlı büyüme sağlandığını aktardı. İlgili haber, Türkmenistan resmi medyası tarafından bildirildi.

Haberde belirtildiği gibi, ilgili dönemde perakende satış hacmi geçen yılın ilk beş ayına göre yüzde 9,3, dış ticaret hacmi ise yüzde 7,2 arttı. Ocak-Mayıs 2023 döneminde Devlet Bütçesi’nin gelir kısmını uygulama planı yüzde 113,3 oranında, gider kısmını uygulama planı yüzde 97,5 oranında gerçekleştirildi.

Başkan Yardımcısı Hocamurat Geldimuradov ayrıca, ilgili dönemde ülkenin büyük ve orta ölçekli işletmelerindeki ortalama maaşların geçen yılın ilgili dönemine göre yüzde 9,9 oranında, tüm finans kaynakları temelinde yapılan sermaye yatırımlarının yüzde 27,7 oranında arttığını aktardı.

Raporu dinleyen Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, kompleksin karşı karşıya olduğu bir dizi önemli göreve dikkat çekti ve bu konuda Başkan Yardımcısı’na talimatlarda bulundu.

Kabine Toplantısı’nda bu yılın ilk beş ayında Türkmenistan ekonomisinin sektörlerinde yapılan çalışmalar özetlendi, hazır taslak belgeler değerlendirildi ve devlet gündemine dair bazı konular ele aldındı.

İlgili diğer haberler

2024: Türkmenistan’da küçük ve orta girişimciliği geliştirme faaliyetleri sürecek
Serdar Berdimuhamedov: Türkmen bankalarının sunduğu hizmet yelpazesinin genişletilmesi önemlidir
Ocak-Temmuz: Türkmenistan’ın dış ticaret hacmi yüzde 4,9 arttı
Türkmenistan, GSYİH büyüme oranını yüzde 6,2’de tutmayı başardı
Türkmenistan GSYİH’si geçtiğimiz beş ayda yüzde 6,1 arttı
Türkmenistan 2023 Devlet Bütçesi’nin 95,1 milyar manat olması bekleniyor