Serdar Berdimuhamedov: Türkmen bankalarının sunduğu hizmet yelpazesinin genişletilmesi önemlidir

Serdar Berdimuhamedov: Türkmen bankalarının sunduğu hizmet yelpazesinin genişletilmesi önemlidir

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Cuma günü video iletişim yoluyla düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında, ülkedeki bankacılık hizmetlerinin kapsamını genişletmeye ve bankaların ödeme gücünü artırmaya yönelik faaliyetlerin hayata geçirilmesinin önemini vurguladı. İlgili haber, Türkmenistan resmi basını tarafından bildirildi.

Toplantıda, Türkmenistan Bakanlar Kurulu’nun ekonomi, bankacılık ve uluslararası mali kuruluşlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Hocamurat Geldimuradov, bu yılın sekiz ayında yüzde 6,2 oranında istikrarlı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) büyümesinin sağlandığını söyledi.

Haberde belirtlidiği üzere, 2022 yılının aynı dönemine göre üretim hacmi yüzde 6,3, perakende satış hacmi yüzde 9,6, dış ticaret hacmi ise yüzde 2,5 arttı.

Ayrıca Başkan Yardımcısı, Ocak-Ağustos döneminde Devlet Bütçesi’nin gelir kısmının yüzde 112,6'ya, gider kısmının ise yüzde 97,9'a ulaştığını sözlerine ekledi.

İlgili döneminde tüm finansman kaynaklarından sağlanan sermaye yatırımlarının hacmi 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,9 arttı.

Raporu dinleyen Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, gelecek yıl için Devlet Bütçe ve Yatırım Programları taslaklarının zamanında hazırlanmasının gerekliliğini vurguladı. Bankacılık sisteminin daha da geliştirilmesinin öncelikli görev olarak belirlendi.

Ayrıca hükümet toplantısında ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına ilişkin mevcut görevler ve taslak belgeler değerlendirildi.

İlgili diğer haberler

2024: Türkmenistan’da küçük ve orta girişimciliği geliştirme faaliyetleri sürecek
Türkmenistan ekonomisi yüzde 6,2 büyüdü
Türkmenistan 2023 Devlet Bütçesi’nin 95,1 milyar manat olması bekleniyor
Ocak-Temmuz: Türkmenistan’ın dış ticaret hacmi yüzde 4,9 arttı
Türkmenistan GSYİH’si geçtiğimiz beş ayda yüzde 6,1 arttı
Türkmenistan, GSYİH büyüme oranını yüzde 6,2’de tutmayı başardı