Sergey Lavrov, Hazar ülkeleri arasındaki işbirliği ivmesine yüksek değer biçti

Sergey Lavrov, Hazar ülkeleri arasındaki işbirliği ivmesine yüksek değer biçti

Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkeler arasındaki işbirliği büyük bir ivme kazandı ve üst seviyelere çıktı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, salı günü Uluslararası İlişkiler dergisinde yayınlanan ’Hazar Denizi-Eşsiz Bir Komşuluk Bölgesi’’ başlıklı makalede ilgili konuya yer veriyor.

Lavrov, bu yılın temmuz ayında Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen 6. Hazar Zirvesi'nin önemine vurgu yaparak, Devlet Başkanlarının Hazar Denizi'nin ulaşım, enerji ve doğal kaynaklarından, ayrıca çevre, turizm ve kültür alanlarındaki işbirliği potansiyelinden yararlanılmasıyla ilgili konuları ele aldıklarını kaydetti.

Lavrov’un belirttiği gibi, zirvede birçok yapıcı girişimler ileri sürüldü. Özellikle Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından Hazar bölgesinde gıda merkezinin ve Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov tarafından Ortak İş Konseyi’nin oluşturulmasına ilişkin öneriler dile getirildi.

Lavrov ayrıca Hazar bölgesinin, öncelikle Kuzey-Güney Uluslararası Ulaşım Koridoru’nun potansiyelinden yararlanarak, çok modlu kıtalararası taşımacılık için Avrasya'nın en büyük merkezlerinden biri olma fırsatına sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Hazar Ekonomik Forumu’na da dikkat çeken Rusya Dışişleri Bakanı, forumun ilk toplantısının Türkmenistan’ın girişimiyle 2019’da gerçekleştirildiğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, II. Hazar Ekonomik Forumu'nun Ekim 2022'de Moskova'da yapılacağını belirterek, bunun Hazar bölgesindeki işbirliğinin ticari ve ekonomik yönlerine yeni bir ivme kazandırmasını umduğunu belirtti.

Hazar Denizi'nin Hukuki Statüsü Sözleşmesi, 12 Ağustos 2018'de Kazakistan'ın Aktau kentinde düzenlenen 5. Hazar Zirvesi'nde imzalandı.

İlgili diğer haberler

Orta Asya ülkeleriyle ABD arasındaki C5+1 diyaloğu başkanlar seviyesine çıktı
Hazar Denizi’ne kıyı ülkelerin Dışişleri Bakanları Moskova’da bir araya gelecekler
Kırgızistan'da BDT Liderler Zirvesi Gerçekleştirildi
BDT Devlet Başkanları Yüksek Konseyi Zirvesi Kırgızistan'da Gerçekleşti
Türkmenistan'da Hazar ülkelerinin dışişleri bakanları görüştü
Rusya ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları bölgesel konuları ele aldı