Türkmen Gazını Türkiye'ye Taşıyacak Trans Hazar Boru Hattında Önemli Gelişme

Türkmen Gazını Türkiye'ye Taşıyacak Trans Hazar Boru Hattında Önemli Gelişme

Türkmenistan ile AB arasında enerji sektöründe işbirliği konuları, ortaklığın yasal çerçevesinin olgunlaştırılması ve Trans-Hazar Gaz Boru Hattı inşaatı projesinin uygulanması konuları görüşüldü.

Türkmenistan doğal gazının Hazar Denizi üzerinden Azerbaycan'ın TANAP boru hattına bağlanması yolunda önemli bir gelişme yaşandı.

Hazar Denizi'nin Hukuki Statüsü Konvansiyonu, geçen ay denize komşu ülkeler tarafından imzalanmıştı. Bu konvansiyon sonucunda; Türkmen gazının Hazar Denizi'nden geçerek Azerbaycan'a ulaşması önünde hukuki engellerin kalktığı belirtildi.

Rusya ve İran'ın kendi çıkarlarına ters düştüğü için Trans-Hazar Boru Hattı'nın inşasına izin vermeyeceklerini üstü kapalı diplomatik yollar ile birçok kez ifade ettiği biliniyordu.Ancak son imzalanan Hazar Denizi anlaşması sonrası bu engelin ortadan kalktığı belirtiliyor.

Türkmenistan Devlet Haber Ajansı TDH'nin verdiği habere göre; geçen günlerde Başkan Yardımcısı Myratgeldi Meredov başkanlığındaki Türkmen heyeti, başta Avrupa Enerji Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Shefchovich olmak üzere, Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili kuruluşlarla bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere Brüksel'i ziyaret etti.

Görüşmelerde, Türkmenistan ile AB arasında enerji sektöründe işbirliği konuları, ortaklığın yasal çerçevesinin olgunlaştırılması ve Trans-Hazar Gaz Boru Hattı inşaatı projesinin uygulanması konuları görüşüldü. Bu çerçevede, Hazar Kalkınma Kurumu CDC'nin ilkelerinin iyileştirilmesi kararı çerçevesinde ekonomik, çevresel ve ticari konular da dahil olmak üzere, "Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı" inşaatı projesinin uygulanmasına ilişkin çalışma grubunun müzakerelerinin devamına değinildi.

Kaynak: enerjienstitusu.com

İlgili diğer haberler

Türkmenistan, Trans-Hazar Boru Hattı Projesi İçin Avrupalı Ortaklarla İşbirliğine Hazır
Türkmenistan, Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı projesine olan bağlılığını teyit etti
Türkmenistan ile Macaristan, doğalgaz arzı konusunda anlaşma sağladı
Türkmenistan, Trans-Hazar Doğal Gaz Boru Hattı'nın inşasını engelleyen faktörlerin olmadığını belirtti
Türkiye'nin doğal gaz jeopolitiğinde stratejik önemi
Gurbanguli Berdimuhamedov, Almanya’nın şirketlerini ulaşım ve iletişim alanlarında işbirliğine çağırdı