Serdar Berdimuhamedov: Trans-Hazar doğalgaz hattı, gelecek vaat eden projeler arasındadır

Serdar Berdimuhamedov: Trans-Hazar doğalgaz hattı, gelecek vaat eden projeler arasındadır

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, ’Türkmenistan’ın Petrolü ve doğalgazı-2023’’ (OGT-2023) başlıklı uluslararası sergi ve konferansın katılımcılarına gönderdiği tebrik mektubunda, Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı’nı Avrupa ülkelerine doğalgaz tedarikinde gelecek vaat eden mega projelerden biri olarak nitelendirdi. İlgili haber, Türkmenistan resmi medyasında salı günü yer aldı.

Ayrıca tebrik mektubunda, Türkmenistan doğalgazını Güneydoğu Asya’ya ulaştıracak, bölgenin mega projesi olan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattının inşasında yabancı iş çevreleri için büyük işbirliği fırsatlarının bulunduğu ve bu doğalgaz boru hattının inşasının, bölgedeki tüm ülkelerin ekonomilerinin güçlenemlerine olumlu katkı yapabileceği kaydediliyor.

Ayrıca, dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerinden biri olan Galkınış sahasının, Türkmenistan doğalgazına yönelik uluslararası talebin karşılanmasında özel bir rol oynadığını vurguladı.

Türkmenistan Devlet Başkanı, bu dev sahanın aşamalı olarak geliştirilmesi ve bu süreçte yatırımları çekmek için Türkmenistan’da en uygun koşulların yaratılması için önemli çabalar sarf edildiğini kaydetti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, ’Doğalgaz ihraç etme olanaklarıyla sınırlanmayan Türkmenistan, doğalgazın işlenmesine de büyük önem veriyor ve bu segmentte karşılıklı yarar sağlayan işbirliğine açıktır.’’ diye belirtti.

’Türkmenistan’ın Petrolü ve doğalgazı-2023’’ (OGT-2023) başlıklı uluslararası sergi ve konferans 25-27 Ekim tarihleri arasında Aşkabat’ta düzenlenecek.OGT 2023’ün amacı, bölgesel diyaloğu güçlendirmek, enerji sektöründeki küresel eğilimleri gözden geçirmek ve Türkmenistan’ın petrol ve doğalgaz endüstrisine yabancı yatırımşarı çekmektir.

Konferansa katılım, Türkmenistan’ın akaryakıt ve enerji ile petrol ve doğalgaz kimya komplekslerindeki yeni yatırım projeleri hakkında bilgi edinmeye de yardımcı olacaktır.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan ile Macaristan, doğalgaz arzı konusunda anlaşma sağladı
Gurbanguli Berdimuhamedov, Almanya’nın şirketlerini ulaşım ve iletişim alanlarında işbirliğine çağırdı
Türkmenistan, Almanya’nın iş dünyasına elektrik, yenilenebilir enerji alanlarında ortaklık önerdi
Türkmenistan, Avrupa’ya doğalgaz tedarikine yönelik kararlı tutumunu yineledi
Türkmenistan, Almanya’nın sanayi ve lojistik şirketlerine işbirliği teklifinde bulundu
Türkmenistan, Trans-Hazar boru hattı üzerine Avrupalı ortaklarıyla işbirliğini sürdürmeye hazır