Türkmenistan, Trans-Hazar boru hattı üzerine Avrupalı ortaklarıyla işbirliğini sürdürmeye hazır

Türkmenistan, Trans-Hazar boru hattı üzerine Avrupalı ortaklarıyla işbirliğini sürdürmeye hazır

Enerji akışlarının çeşitlendirilmesi stratejisine bağlı olan Türkmenistan, Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı projesinin uygulanması konusunda Avrupalı ortaklarıyla işbirliğini sürdürmeye hazır olduğunu ifade etti. Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, cumartesi günü Avaza Milli Turizm Bölgesi'nde düzenlenen ’Hazar Denizi - Barış ve Dostluk Denizi’ başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, bu konuyla ilgili açıklama yaptı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nın basın servisine göre, Türkmenistan tarafından önerilen Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı’nın ilk konsepti sadece ekonomik ve ticari açıdan sağlam bir proje olarak değil, aynı zamanda küresel enerji güvenliği ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasında kilit bir faktör olarak değerlendirilmektedir.

Türkmenistan, enerji üreticileri, tüketicileri ve transit ülkelerin çıkar ve menfaatlerinin eşit şekilde dikkate alınmasına özel önem atfetmektedir.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yıl 24 Temmuz’da yapılan basın açıklamasına göre, Türkmenistan doğalgazın Hazar Denizi üzerinden Avrupa pazarlarına akışını sağlayacak Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı’nın inşasına olan bağlılığını sürdürdüğünü teyit etti.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan Dışişleri Bakanı, Lüksemburg’da AB-Orta Asya 19. Bakanlar Toplantısı’na katıldı
Türkmenistan ile Macaristan, doğalgaz arzı konusunda anlaşma sağladı
Gurbanguli Berdimuhamedov, Almanya’nın şirketlerini ulaşım ve iletişim alanlarında işbirliğine çağırdı
Türkmenistan, Almanya’nın iş dünyasına elektrik, yenilenebilir enerji alanlarında ortaklık önerdi
Türkmenistan, Avrupa’ya doğalgaz tedarikine yönelik kararlı tutumunu yineledi
Serdar Berdimuhamedov: Trans-Hazar doğalgaz hattı, gelecek vaat eden projeler arasındadır