Türkmenistan ile Macaristan, doğalgaz arzı konusunda anlaşma sağladı

Türkmenistan ile Macaristan, doğalgaz arzı konusunda anlaşma sağladı

Türkmenistan ile Macaristan, pazar günü Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de doğalgaz tedariki konusunda anlaşmaya vardı.

Görüşmeler, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un Dünya Atletizm Şampiyonası ve ülkenin Ulusal Bayramı Aziz Stephen Günü vesilesiyle düzenlenen etkinliklere katılmak üzere Budapeşte’ye yaptığı ziyaret çerçevesinde gerçekleşti. Azerbaycan merkezli Trend ajansının pazar günkü haberine göre, bunun için bir sonraki adım ticari müzakerelerin yapılmasından ibarettir.

Daha önce Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, yılda 30 milyar metreküp kapasiteli 300 kilometre uzunluğunda bir boru hattı kurulması ve Güneydoğu Avrupa bölgesindeki boru hatlarının kapasitesinin arttırılması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

Trend ajansının haberine göre, Azerbaycan halihazırda Güney Doğalgaz Koridoru’nun kapasitesini arttırmaya yönelik bir proje üzerinde çalışıyor. 2020’de faaliyete geçen koridor, Avrupa ülkelerine gaz tedarikinde kilit öneme sahip kaynaklardan biridir.

Bu bağlamda, Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı ilginç bir perspektifi temsil etmektedir.Bu proje, Türkmenbaşı ve Bakü şehirlerini Güney Doğalgaz Koridoru’na bağlı bir denizaltı boru hattıyla birbirine bağlamayı amaçlamaktadır.

Böylece Türkmenistan doğalgazının önemli rezervlerine erişimle birlikte mavi yakıtı hem Türkiye’ye hem de Avrupa ülkelerine tedarik etme fırsatı doğmaktadır.Azerbaycan da bu proje için kendi topraklarını sunmaya ve doğalgaz transitine yardımcı olmaya hazır olduğunu açıkladı.

Uzmanlara göre, bu enterkonnektörü inşa etmenin tahmini maliyeti yaklaşık 30 milyar ABD dolarıdır. Uzmanlar ayrıca, Türkmenistan’ın doğal bir aracı olarak Azerbaycan’ın devlet petrol şirketi SOCAR da dahil olmak üzere Avrupalı doğalgaz şirketleriyle işbirliği yapmasının uygun olabileceğini tahmin ediyorlar.

Bu yılın temmuz ayında Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, Türkmenistan tarafından ortaya atılan Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı’nın inşa edilmesi fikrinin Aşkabat tarafından sadece ekonomik ve ticari açıdan karlı bir proje olarak değil, aynı zamanda enerji yollarının çeşitlendirilmesi ve küresel enerji güvenliğinin sağlanması için üretici, tüketici ve transit ülkelerin çıkarlarını eşit derecede dikkate alan önemli bir proje olarak görüldüğünü belirtti.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, projenin uygulanmasında yer alan tüm tarafların bu konuda hemfikir olduğunu kaydetti.

İlgili diğer haberler

Türk Dünyası İş Forumu
Türk Devletleri Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Özbekistan'da başladı
Türkmenistan ile Macaristan, karşılıklı Büyükelçiliklerin açılması üzerine anlaştı
Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un Macaristan’ı ziyaret etmesi bekleniyor
Macaristan ile Özbekistan, özel ekonomik bölge oluşturacak
Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev'in Macaristan Ziyareti