Türkmenistan, 2024'te enerji sektöründe atılım bekliyor

Türkmengaz Devlet Kurumu Başkan Yardımcısı Murat Arçayev, Türkmenistan'ın enerji sektöründe 2024'te atılım beklediğini söyledi

Başkent Aşkabat'taki Ticaret ve Sanayi Odası Merkezi'nde "Türkmenistan Petrol ve Doğal Gazı-2023" başlıklı uluslararası konferans başladı.

Konferansın açılışına, Türkmenistan'ın petrol ve doğal gaz sektöründen sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Amanov, Türkmengaz Devlet Kurumu Başkan Yardımcısı Arçayev, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın Başkanı Rövşan Najaf, Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) Başkanı Hou Qijun, ülkedeki diplomatik misyon ve uluslararası kuruluşların temsilcileri, 46 ülkeden 700'den fazla delege katıldı.

Konferansta konuşan Arçayev, Türkmenistan'da 20 milyar tondan fazla petrol ve 50 trilyon metreküpten fazla doğal gaz rezervinin bulunduğunu belirtti.

Arçayev, bu rakamlara göre bugün dünyada kanıtlanmış doğal gaz rezervleri açısından Rusya, İran ve Katar'ın ardından Türkmenistan'ın dördüncü sırada yer aldığını kaydetti.

Türkmenistan'ın doğal gaz tedariki konusunda güvenilir bir kaynak tabanına sahip olduğunu dile getiren Arçayev, "Dünyanın en büyük kara gaz sahası Kalkınış rezervlerinin, Yaşlar ve Garakel yataklarının rezervleriyle birlikte 27,4 trilyon metreküp olduğu tahmin ediliyor. Sahada aşamalı bir kalkınma stratejisi benimsenmiştir." dedi.

Pilot üretimin ilk aşamasının halihazırda devam ettiğini, ikinci ve üçüncü aşamalarda uluslararası yatırımcılarla da aktif görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Arçayev, "Türkmenistan 2024 yılında bu konuda bir atılım bekliyor." diye konuştu.

Türkmen enerji kaynaklarının uluslararası pazarlara ulaştırılmasının ana yolları hakkında konuşan Arçayev, "Daha önce varılan anlaşmalara göre 4. doğal gaz boru hattının devreye alınmasından sonra Çin'e doğal gaz arzının yıllık 65 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor. Türkmenistan, Özbekistan'a da 2 milyar metreküp doğal gaz ihraç ediyor. Swap anlaşması aracılığıyla İran üzerinden Azerbaycan'a 3 milyar metreküp Türkmen gazı ihraç ediliyor." ifadelerini kullandı.

Türkmengaz Devlet Kurumu ile Irak Elektrik Bakanlığı arasında ekim başında doğal gaz tedarikine ilişkin bir mutabakat anlaşması imzalandığını hatırlatan Arçayev, "Swap anlaşması aracılığıyla İran üzerinden 9 milyar metreküpe kadar Türkmen gazının Irak'a tedarik edilmesi bekleniyor." dedi.

Konferansa çevrim içi bağlanan CNPC Başkanı Hou Qijun, konferansın Türkmen-Çin ilişkileri için derin stratejik öneme sahip büyük birişbirliği potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Çin'in 12 yıl üst üste Türkmenistan'ın en büyük ticaret ortağı olduğunu ve Türkmenistan'ın, Çin'e en büyük boru hattı gazı ihracatçısı olduğunu ifade eden Hou, "Eylül 2023 itibarıyla Çin ile Türkmenistan arasındaki doğal gaz ticaret hacmi 380 milyar metreküpü, 76 milyar dolarlık ciroyu aştı." diye konuştu.

Uluslararası konferans 27 Ekim'de sona erecek.

İlgili diğer haberler

ABD’nin Baker Hughes şirketi OGT-2023'ün gümüş ortağı odu
SOCAR, OGT-2023’ün prömiyer ortağı oldu
Türkmenistan ile BAE arasında birçok anlaşma imzalandı
Eni Turkmenistan Limited, OGT-2023’ün bronz ortağı oldu
Türkmenistan Enerji Sektöründe 2024'te Atılım Bekliyor
Hyundai Engineering, OGT 2023’ün bronz ortağı oldu