Türkmenistan-Çin Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi Altıncı Toplantısı’nda birçok belge imzalandı

Türkmenistan-Çin Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi Altıncı Toplantısı’nda birçok belge imzalandı

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta çarşamba günü Türkmenistan-Çin Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi Altıncı Toplantısı düzenlendi. Toplantının sonunda birçok ikili belge imzalandı. İlgili haber, Türkmenista resmi basını tarafından servis edildi.

Türkmenistan ve Çin’in ilgili sektörel yapılarının yöneticileri ve temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen Türkmenistan-Çin Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi Altıncı Toplantısı’nda, toplantı Protokolünün yanı sıra Türkmenistan Bilimler Akademisi ile Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı arasında bilimsel-teknik işbirliğinin derinleştirilmesine ilişkin Mutabakat Zaptı, Türkmenistan Hükümeti ile Çin Hükümeti arasında uluslararası karayolu trafiğine ilişkin Anlaşma imzalandı.

Komite toplantısının gündemine daha önce varılan anlaşmaların hayata geçirilmesi, karşılıklı yarar sağlayan ilişkilerin daha da yoğunlaştırılması, yatırım işbirliğinin geliştirilmesi ve yeni ortak projeleri uygulama olasılıkları ile ilgili kapsamlı konular dahil edildi. Ayrıca ticaret, ekonomi, ulaşım ve enerji sektörleri, geleneksel işbirliğinin öncelikleri arasında gösterildi.

Toplantıda, akaryakıt ve enerji sektöründe gelecekteki işbirliği konuları, ayrıca tarım ve iş grupları da dahil olmak üzere sanayi alanında işbirliği beklentileri ve olanakları masaya yatırıldı.

Toplantının sonunda katılımcılar, bu toplantının karşılıklı yarar sağlayan ikili işbirliğinin daha da geliştirilmesine ve çok taraflı potansiyelinin tam olarak harekete geçirilmesine hizmet edeceğine olan güvenlerini dile getirdiler.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, çarşamba günü Türkmenistan-Çin Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi Altıncı Komitesi’ne katılmak için Aşkabat’a gelen Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi Üyesi, Çin Devlet Konseyi Birinci Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang’ı kabul etti.

İlgili diğer haberler

Türkiye ile Türkmenistan arasında 13 anlaşma imzalandı
Türkmenistan-Çin Hükümetlerararası İşbirliği Komitesi’nin 6. Toplantısı Aşkabat’ta yapılacak
Türkmenistan, Irak’a yılda 9 milyar metreküp doğalgaz arz edecek
Türkmenistan-Rusya ilişkilerini ilerletmeye yönelik birçok anlaşma imzalandı
TBMM Dışişleri Komisyonu 22 kanun teklifini kabul etti
Türkmenistan ve Tacikistan arasında işbirliğinin derinleştirilmesine ilişkin Deklarasyon imzalandı