Türkmenistan, Irak’a yılda 9 milyar metreküp doğalgaz arz edecek

Türkmenistan, Irak’a yılda 9 milyar metreküp doğalgaz arz edecek

Türkmengaz Devlet Kurumu Başkanı Maksat Babayev, çarşamba günü resmi ziyaretle Aşkabat’a gelen Irak Elektroenerji Bakanı Ziad Ali Fadel ile bir araya geldi. Toplantının sonunda Türkmenistan doğalgazının Irak’a sevk edilmesi, satın alınması ve satılmasını öngören anlaşmanın temel ticari şartlarına ilişkin bir Protokol imzalandı. Protokole göre, Türkmenistan Irak’a beş yıl boyunca yılda 9 milyar metreküp doğalgaz tedarik edecek.

Türkmenistan resmi basınında perşembe günü çıkan habere göre, Irak’a doğalgaz tedariki takas (swap) yöntemi ile İran üzerinden gerçekleştirilecek. Toplantıda ayrıca, doğalgaz sektöründe gelecekte gerçekleştirilecek ortak faaliyetlere ilişkin hukuki, ticari, mali ve organizasyonel koşullar da ele alındı.

Irak Elektroenerji Bakanı Ziad Ali Fadel, ülkesinin enerji sektöründe büyük bir potansiyele sahip olan Türkmenistan ile karşılıklı yarar sağlayan ilişkileri daha da ilerletmeye hazır olduğunu ifade etti.

Türkmenistan ile Irak arasında ekim ayında Irak’ın elektrik santrallerine doğalgaz tedarikine ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalandı.

İlgili diğer haberler

Irak Cumhurbaşkanı’nın yakında Türkmenistan’a resmi ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor
Türkmenistan, Irak’a doğalgaz tedarikine ilişkin Mutabakat Zaptı imzaladı
Türkmenistan ile Azerbaycan, ticari işbirliğini daha da geliştirmeyi hedefliyor
Türkmenistan ile Azerbaycan, enerji işbirliğinin genişletilmesini görüştü
Serdar Berdimuhamedov, ülkenin petrol ve doğalgaz kompleksine yeni yöneticiler atadı
Türkmenistan-Rusya ilişkilerini ilerletmeye yönelik birçok anlaşma imzalandı