Türkmenistan, Irak’a doğalgaz tedarikine ilişkin Mutabakat Zaptı imzaladı

Türkmenistan, Irak’a doğalgaz tedarikine ilişkin Mutabakat Zaptı imzaladı

Türkmenistan ile Irak arasında cuma günü Irak’taki elektrik santrallerine doğalgaz tedarikine ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Irak Haber Ajansı (INA), Irak Elektrik Bakanlığı’na atıfta bulunarak, konu ile ilgili haber verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Irak Elektrik Bakanı Ziad Ali Fadel, Türkmengaz Devlet Kurumu Başkanı Maksat Babayev ile Bağdat’taki Bakanlık binasında bir toplantı gerçekleştirdi ve toplantı sonucunda elektrik üretim istasyonlarının ve elektrik sisteminin ihtiyaçlarını karşılamak üzere doğalgaz tedarikine ilişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.

Maksat Babayev, aynı gün Irak’ın Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayan Abdul Ghani ile de bir araya geldi. Irak Petrol Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, görüşmede petrol ve enerji sektöründe ortak işbirliğinin genişletilmesi ele alındı.

Abdul Ghani, hükümetin ve bakanlığın Türkmenistan ile petrol ve enerji alanında ikili ilişkileri ve işbirliğini güçlendirmeye istekli olduğunu ifade etti. Elektrik santrallerine doğalgaz tedariki alanında işbirliğinin önemine işaret eden Abdul Ghani, Mutabakat Zaptı’nın imzalanmasının işbirliği fırsatlarının arttırılması için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Maksat Babayev ise iki ülke arasındaki ikili işbirliğinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, Irak’a doğalgaz tedarikine ilişkin Mutabakat Zaptı’nın imzalanmasının iki ülke arasındaki ikili işbirliği olanaklarının arttırılmasına yönelik bir başlangıç olduğunu kaydetti.

Irak Petrol Bakan Yardımcısı İzzet Saber ise, ’Türkmenistan ile bu Mutabakat Zaptı’nın imzalanması, Petrol ve Elektrik Bakanlıkları ortak heyetinin ağustos ayında Türkmenistan’a yaptığı ziyaret sırasında yoğun görüşmeler ve toplantılar da dahil olmak üzere son dönemde gösterdiği yoğun çabaların sonucudur.’’ ifadelerini kulandı.

Türkmengaz Devlet Kurumu temsilcileri ve Irak Hükümeti temsilcileri, ağustos ayında Aşkabat’ta Türkmenistan’dan Irak’a enerji üretimi amacıyla doğalgaz ithal edilmesini öngören bir ön anlaşma imzalamışlardı.

İlgili diğer haberler

Irak Cumhurbaşkanı’nın yakında Türkmenistan’a resmi ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor
Türkmenistan, Irak’a yılda 9 milyar metreküp doğalgaz arz edecek
SOCAR, OGT-2023’ün prömiyer ortağı oldu
Türkmenistan ile BAE arasında birçok anlaşma imzalandı
Türkmenistan ile Irak, doğalgaz tedarikine ilişkin ön anlaşma imzaladı
Türkmengaz: Galkınış sahasının geliştirilmesi için uluslararası yatırımcılarla görüşmeler sürüyor