Irak Cumhurbaşkanı’nın yakında Türkmenistan’a resmi ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor

Irak Cumhurbaşkanı’nın yakında Türkmenistan’a resmi ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor

Türkmengaz Devlet Kurumu Başkanı Maksat Babayev başkanlığındaki Türkmenistan heyeti ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya Al Sudani arasında Bağdat’ta gerçekleşen görüşmede, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid’in yakında Türkmenistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmeye hazır olduğu kaydedildi. İlgili haber, Türkmenistan resmi basınında pazar günü yer aldı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'nın kitle iletişim araçlarına yönelik yayınladığı basın açıklamasında, Türkmengaz Devlet Kurumu Başkanı başkanlığındaki heyetin, bu yılın 5-8 Ekim tarihlerinde Irak’ın başkenti Bağdat’a iş gezisinde bulunduğu kaydedildi.

Irak Başbakanı, görüşme sırasında ülkesinin Türkmenistan ile kapsamlı ve karşılıklı yarara dayalı ilişkiler geliştirmeye hazır olduğunu belirtti. Başbakan Al Sudani, ülkenin zengin hidrokarbon kaynaklarına rağmen ülke ekonomisinin ve nüfusun artan doğalgaz ve elektrik ihtiyacı nedeniyle yurt dışından Irak'a doğalgaz arzının arttırılması gerektiğini vurguladı.

Türkmenistan heyeti, Irak Elektrik Bakanı Ziad Ali Fadel ile kapsamlı görüşmelerde bulundu ve bu görüşmelerde Türkmenistan doğalgazının verimli bir şekilde Irak’a tedarikiyle ilgili bir dizi konu ele alındı.

Habere göre, Iraklı yetkiller Türkmenistan doğalgazının komşu İran sınırlarından takas yöntemiyle alınmasına ilgi gösterdiler ve Irak’ın Türkmenistan’dan yılda yaklaşık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal etmeye hazır olduğunu kaydettiler.

Ayrıca taraflar, doğalgaz sektöründe gelecekteki işbirliğinin hukuki, ticari, mali ve organizasyonel koşullarını da kapsamlı bir şekilde masaya yatırdılar.

Görüşmelerin sonunda, Türkmenistan ile Irak arasında doğalgaz tedarikine ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Bunun yanında taraflar, bu yıl Aşkabat’ta düzenlenecek ’Türkmenistan’ın Petrolü ve Doğalgazı-2023’’ başlıklı uluslararası fuar ve konferans çerçevesinde müzakerelerin sürdürülmesi konusunda mutabakata vardılar.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan, Irak’a doğalgaz tedarikine ilişkin Mutabakat Zaptı imzaladı
Türkmenistan, Irak’a yılda 9 milyar metreküp doğalgaz arz edecek
Türkmenistan ile Azerbaycan, ticari işbirliğini daha da geliştirmeyi hedefliyor
Türkmenistan ile Azerbaycan, enerji işbirliğinin genişletilmesini görüştü
Serdar Berdimuhamedov, ülkenin petrol ve doğalgaz kompleksine yeni yöneticiler atadı
SOCAR, OGT-2023’ün prömiyer ortağı oldu