Türkmenistan ile Irak, doğalgaz tedarikine ilişkin ön anlaşma imzaladı

Türkmenistan ile Irak, doğalgaz tedarikine ilişkin ön anlaşma imzaladı

Irak Petrol ve Doğalgaz Bakan Yardımcısı Azat Saber, Türkmenistan’daki görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Türkmengaz Devlet Kurumu temsilcileri ve Irak Hükümeti temsilcilerinin perşembe günü Aşkabat’ta Türkmenistan’dan Irak’a doğalgaz ithalatını öngören bir ön anlaşma imzaladıklarını kaydetti.

Irak’ın Shafaq ajansının haberine göre Azat Saber, Irak Hükümeti’nin Türkmenistan da dahil olmak üzere dost ülkelerle işbirliğini güçlendirmeye istekli olduğunu ifade etti.

Irak Petrol ve Doğalgaz Bakan Yardımcısı ayrıca, bu yılın sonuna kadar tamamlanması beklenen bir Mutabakat Zaptı’nın hazırlanması için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Mutabakat Zaptı, doğalgaz tedarik hacmini tanımlayacak ve Irak ile Türkmenistan arasındaki işbirliği için bir prosedür oluşturacak.

Bakan Yardımcısı, bu anlaşmanın başta bölgesel ve uluslararası alanda önde gelen doğalgaz üreticilerinden biri olan Türkmenistan olmak üzere Irak’ın doğalgaz üretici ülkelerle bağlarının güçlendirilmesine katkıda bulunacağını vurguladı.

Daha önce Irak Elektrik Bakanlığı, Katar ve Türkmenistan’dan doğalgaz ithalatına ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere ortak bir komite kurulduğunu doğrulamıştı.

Bir Körfez ülkesi olan Irak, ithal ettiği doğalgazı ülkenin orta ve güney kesimlerinde günde yaklaşık 7.000 megawatt elektrik üreten enerji santrallerinin işletilmesinde kullanıyor.

İlgili diğer haberler

SOCAR, OGT-2023’ün prömiyer ortağı oldu
Türkmengaz: Galkınış sahasının geliştirilmesi için uluslararası yatırımcılarla görüşmeler sürüyor
Irak Cumhurbaşkanı’nın yakında Türkmenistan’a resmi ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor
Türkmenistan ile BAE arasında birçok anlaşma imzalandı
Türkmenistan, Irak’a yılda 9 milyar metreküp doğalgaz arz edecek
Türkmenistan, Irak’a doğalgaz tedarikine ilişkin Mutabakat Zaptı imzaladı