Türkmengaz: Galkınış sahasının geliştirilmesi için uluslararası yatırımcılarla görüşmeler sürüyor

Türkmengaz: Galkınış sahasının geliştirilmesi için uluslararası yatırımcılarla görüşmeler sürüyor

Türkmengaz Devlet Kurumu, dünyanın en büyük ikinci doğalgaz sahası olan Galkınış’ın geliştirilmesinin ikinci ve üçüncü aşamaları için uluslararası yatırımcılarla görüşmeleri sürdürdürüyor. Türkmengaz Devlet Kurumu Başkan Yardımcısı Murat Arçayev, çarşamba günü Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta start alan ’Türkmenistan’ın Petrolü ve Doğalgazı-2023’’ başlıklı XXVII. uluslararası konferansın Genel Oturumu’nda yaptığı konuşmada konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkmengaz Devlet Kurumu Başkan Yardımcısı’na göre, 2024 yılında bu konuda önemli sonuçlar elde edilmesi bekleniyor.

Murat Arçayev ayrıca, Türkmenistan’ın Özbekistan’a 2 milyar metreküp doğalgaz ihraç ettiğini ve 3 milyar metreküp Türkmenistan doğalgazının da İran üzerinden takas yoluyla Azerbaycan’a ihraç edildiğini kaydetti.

Türkmenistan’ın enerji taşıyıcılarını uluslararası pazarlara ulaştırmanın ana yollarından biri Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattıdır. Halihazırda bu doğalgaz boru hattının A, B ve C hatlarının yıllık toplam doğalgaz taşıma kapasitesi 40 milyar metrekütür. Daha önce yapılan anlaşmalara göre, boru hattının dördüncü kolunun devreye girmesinden sonra Çin’e doğalgaz tedarikinin yılda 65 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

Dördüncü kolun güzergahı Türkmenistan sınırından başlayarak, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan üzerinden Çin’e uzanacak. Murat Arçayev, Galkınış sahasının geliştirilmesinin ikinci aşamasının, Çin’e planlanan 25 milyar metreküplük doğalgaz arzını sağlamak için devreye alınmasının öngörüldüğünü ve ikinci aşamanın geliştirilmesine ilişkin sözleşmenin de son aşamasında olduğunu ifade etti.

Ekim ayı başında Türkmengaz Devlet Kurumu ile Irak Elektrik Bakanlığı arasında doğalgaz tedarikine ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalandı ve buna göre yaklaşık 10 milyar metreküpe kadar Türkmenistan doğalgazının İran üzerinden takas yoluyla Irak’a sevk edilmesi öngörülüyor

İlgili diğer haberler

Türkmenistan ile BAE arasında birçok anlaşma imzalandı
Türkmenistan ile Irak, doğalgaz tedarikine ilişkin ön anlaşma imzaladı
Irak Cumhurbaşkanı’nın yakında Türkmenistan’a resmi ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor
SOCAR, OGT-2023’ün prömiyer ortağı oldu
Türkmenistan, Irak’a doğalgaz tedarikine ilişkin Mutabakat Zaptı imzaladı
Türkmenistan, Irak’a yılda 9 milyar metreküp doğalgaz arz edecek