Türkmenistan Devlet Başkanı, İran ve Japonya’nın yeni Büyükelçilerini kabul etti

Türkmenistan Devlet Başkanı, İran ve Japonya’nın yeni Büyükelçilerini kabul etti

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, pazartesi günü Aşkabat’ta sırasıyla İran ve Japonya’nın yeni Türkmenistan Büyükelçileri Ali Mojtaba Roozbehani ve Hiroshi Sasaki’yi kabul etti. Büyükelçiler, Türkmenistan Devlet Başkanı’na Güven Mektuplarını sundular. İlgili haber, Türkmenistan resmi basını tarafından bildirildi.

İran’ın Türkmenistan Büyükelçisi Ali Mojtaba Roozbehani ile görüşme:

İranlı diplomat Güven Mektubu’nu sunarak, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Türkmenistan halkının Milli Lideri, Halk Meclisi Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’a İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Seyed İbrahim Raisi’nin selamlarını, Türkmenistan halkına ise barış, refah, mutluluk dileklerini iletti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Büyükelçi Ali Mojtaba Roozbehani, görüşmede ikili ilişkilerin önemli konularını ele aldılar ve akaryakıt, enerji, ulaştırma, iletişim, inşaat ve tarım sektörlerinde etkin işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarını doğruladılar. Bu işbirliğinde Türkmenistan-İran Hükümetlerararası Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun faaliyetlerine dikkat çekildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve İranlı diplomat, görüşmeni sonunda son yıllarda yeni bir içerik ve ivme kazanan ikili işbirliğinin daha da geliştirileceğine dair güvenlerini dile getirdiler.

Japonya’nın Türkmenistan Büyükelçisi Hiroshi Sasaki ile görüşme:

Büyükelçi, Japonya İmparatoru ve Başbakanı’nın selamlarını, ayrıca Japonya İmparatoru’nun Türkmenistan Devlet Başkanı’na Türkmenistan-Japonya ilişkilerinin hızla gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı şükran sözlerini iletti. Diplomat ayrıca, Orta Asya ülkeleriyle işbirliğinin daha da geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov da yenilikçi teknolojileri ve en ileri uygulamaları içeren ileri düzeyde bilim ve teknolojiye dayalı ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca Türkmenistan ile dünyaca ünlü Japon şirketleri arasında kurulan etkin iş ilişkilerinin başarıyla geliştirildiği kaydedildi.

Görüşmede, iki ülkenin çıkarları dikkate alınarak siyasi, diplomatik, ticari, ekonomik, kültürel, insani alanlarda verimli işbirliğinin daha da geliştirilmesine ilişkin kapsamlı konular ele alındı.

Japon diplomat, görüşmenin sonunda Türkmenistan Devlet Başkanı’na geleneksel Türkmenistan-Japonya ilişkilerini güçlendirmek ve derinleştirmek için her türlü çabayı göstereceğine dair güvence verdi.

İlgili diğer haberler

Safevi devleti türk mü? Safeviler Türk mü?
Türkmenistan Devlet Başkanı, Japonya İmparatoru’nun doğum gününü kutladı
Türkmenistan ve Özbekistan Devlet Başkanları, karşılıklı ziyaretlerde bulunmayı planlıyorlar
Astana’da Türkmenistan Devlet Başkanı’nın ’Gençler-Vatanın Direği’’ kitabı tanıtıldı
Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi
Putin: Rusya, Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlık statüsüne saygı duyuyor