Türkmenistan heyeti, Türkmenistan-ABD İş Konseyi temsilcileriyle görüştü

Türkmenistan heyeti, Türkmenistan-ABD İş Konseyi temsilcileriyle görüştü

Türkmenistan heyeti, pazartesi günü Türkmenistan-ABD İş Konseyi’nin temsilcileriyle bir araya geldi. Söz konusu gelişme, çarşamba günü Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından bildirildi.

Görüşmeye Türkmenistan’ın ABD Büyükelçisi Meret Orazov, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Amerika Ülkeleri İşleri Dairesi Başkanı, Büyükelçi Ç. Atayev, Türkmenistan-ABD İş Konseyi İcra Direktörü Eric Stewart'ın yanı sıra Konseye üyesi John Deere, Case New Holland, Boeing, Amerikan şirketleri Exxon Mobil, General Electric, Climate Compass, Zeppelin, UGT Renewable, Caterpillar, Oxbow ve Honeywell şirketlerinin temsilcileri katıldılar.

Görüşmede Türkmenistan ile ABD arasındaki ekonomik işbirliğinin çeşitlendirilmesi ihtiyacı vurgulandı ve bu bağlamda yatırım, finans ve bankacılık, tarım, petrol, doğalgaz, ulaştırma, lojistik ve teknoloji gibi alanlara özel önem verildi. Görüşmenin katılımcıları ayrıca, ABD iş heyetinin bu yıl Türkmenistan’a yapacağı ziyaretin organizasyonel yönlerini de ele aldılar.

Eric Stewart, Türkmenistan ile ABD arasındaki ikili ilişkilerin yeni boyutlara ulaştığını, geçen yıl Türkmenistan’ın metan emisyonlarını azaltmaya yönelik uluslararası taahhüdünün ABD iş dünyasında çok olumlu tepkiler aldığını ifade etti.

Türkmenistan tarafı, görüşmeler sırasında Türkmenistan Hükümeti’nin ABD iş dünyasıyla ticari ve ekonomik işbirliğini daha da genişletme kararlılığını doğruladı. Bununla birlikte ABD’li şirketlerin Türkmenistan ekonomisinin çeşitli sektörlerine uzun yıllardır olumlu katkıları olduğu vurgulandı.

Konseyin ve ABD’li şirketlerin temsilcileri, düzenli ve verimli diyalogdan, işbirliğinin yeni yönlerine yönelik tekliflerden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Türkmenistan-ABD İş Konseyi’nin yıllık iş konferansı 5-7 Aralık 2023 tarihlerinde Aşkabat’ta gerçekleştirildi.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan-ABD İş Konseyi’nin Ticaret Odası’na dönüştürülmesi ümit ediliyor
ABD’li şirketler, Türkmenistan’da $3,3 milyar değerinde 180 projeyi hayata geçiriyorlar
ABD iş heyeti, Türkmenistan’ı ziyaret edecek
SpaceX, Alibaba ve Boeing şirketleri, Aşkabat’ta yapılacak ulaştırma konferansına katılacaklar
Haftanın tarihine bakış
Türkmenistanlı ve ABD’li diplomatlar, Afganistan’daki mevcut durumları görüştüler