Türkmenistan ile AB arasında enerji işbirliğinin derinleştirilmesiyle ilgili mutabakat sağlandı

Türkmenistan ile AB arasında enerji işbirliğinin derinleştirilmesiyle ilgili mutabakat sağlandı

Türkmenistan’ın Belçika Büyükelçisi Sapar Palavanov ile Avrupa Enerji İşleri Komiseri Kabine Başkanı Stefano Grassi arasında perşembe günü Avrupa Komisyonu binasında yapılan görüşmede,enerji alanında işbirliğini derinleştirme konusunda mutabakat sağlandı. Büyükelçi Sapar Palavanov, Business Turkmenistan internet yayınına görüşme ile ilgili demeç verdi.

Görüşme sırasında Türkmenistan’ın Avrupa Birliği’ni (AB) enerji alanında güvenilir bir ortak olarak gördüğünü kaydeden Büyükelçi Palvanov, bu alandaki işbirliğini daha da derinleştirme ve pekiştirme önerisini dile getirdi. Bu bağlamda Palvanov, üst düzey temaslarda bulunmanın uygun olacağını belirtti.

Türkmenistan’ın Belçika Büyükelçisi’nin önerisini onaylayan Stefano Grassi, yakın gelecekte Türkmenistan Hükümeti’nin temsilcileri ile Avrupa Enerji İşleri Komiseri Kadri Simson arasında görüşme gerçekleşmesi için kendi adına gerekli desteği vereceğini not etti.

Ardından Büyükelçi Sapar Palvanov, enerji konularına ilişkin ikili ve sistematik diyalog başlatma teklifinde bulundu.

Avrupa Enerji İşleri Komiseri Kabine Başkanı, mart ayında Brüksel’de Türkmenistan’ın enerji alanındaki bilirkişileri ile ilgili AB temsilcileri arasında bir istişare toplantısı düzenlemenin hedefler açısından uygun olacağını ifade etti.

Türkmenistanlı diplomat, atmosfer üzerindeki etkisini ve metan emisyonlarını azaltmak için enerji kaynaklarının taşınması ve kullanımındaki Avrupa deneyiminin incelenmesi amacıyla kurulan diyalog için Avrupa tarafına minnettarlığını dile getirdi.

Büyükelçi ayrıca, bu alandaki ilk diyalog toplantısının geçen yıl kasım ayında Aşkabat’ta başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, bu uygulamanın devam ettirilmesini önerdi. Bu bağlamda taraflar, yakında Brüksel’de bu alanda bir toplantı daha düzenleme konusunda anlaştılar.

Büyükelçi Sapar Palvanov’un ifadelerine göre, Stefano Grassi Türkmenistan’ın güneş enerjisinden yararlanma açısından büyük potansiyele sahip olduğunu, yenilenebilir enerji kaynaklarının AB’nin önceliklerinden biri olduğunu ve bu alanda çok sayıda şirketin çalıştığını söyledi. Grassi ayrıca, bu şirketlerin Türkmenistan’da da iş yapabileceklerini kaydetti.

Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Haciyev’in ocak ayında Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Matthew Baldwin ile ocak ayında Brüksel’de gerçekleştirdiği görüşmede, Türkmenistan ile AB arasındaki enerji işbirliği ele alındı.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan, Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi’ne dahil oldu
Türkmenistan’ın Belçika Büyükelçisi, Avrupa Konseyi Başkanı’na Güven Mektubu’nu sundu
Türkmenistan Devlet Başkanı’nın 2023 sonuna kadar Brüksel’i ziyaret etmesi planlanıyor
Türkmenistan’ın Belçika Büyükelçisi, Avrupa Enerji Araştırma Birliği Genel Sekreteri’yle görüştü
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan Orta Doğu'da bayram döneminde saldırıların durdurulması çağrısı Açıklaması
Belçika Dışişleri Bakanlığına çağrılan ABD'li Büyükelçi, sünnet soruşturmasındaki talebini yineledi