Türkmenistan ile AB, diplomatik ilişkilerinin 30. yılını kutluyor

Türkmenistan ile AB, diplomatik ilişkilerinin 30. yılını kutluyor

Türkmenistan ile Avrupa Birliği (AB), aralarında diplomatik ilişkiler kurulmasının 30. yılını kutluyor. AB’nin Türkmenistan Delegasyonu, bu vesileyle Türkmenistan’daki AB Kültür Haftası kapsamında çarşamba günü bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına AB’nin Türkmenistan Büyükelçisi Beata Peksa, Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mähri Bäşimova, Avrupa Birliği Türkmenistan Delegasyonu Birinci Müsteşarı Renate Wrobel, Türkmenistan'da AB tarafından finanse edilen projelerin başkanları ve koordinatörlerinin yanı sıra medya temsilcileri katıldılar.

Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mähri Bäşimova ve AB’nin Türkmenistan Büyükelçisi Beata Peksa, etkinliğin başında AB ile Türkmenistan arasındaki verimli ilişkilerden duydukları memnuniyeti dile getirdiler ve ikili işbirliğini daha da güçlendirme kararlılıklarını teyit ettiler.

Toplantı sırasında, Orta Asya'da Sınır Yönetimi Destek Programı’nın temsilcisi (BOMCA 10) Rüstem Berdiev, programın çalışmalarını ve 2024 yılında başlatılması planlanan Türkmenistan Devlet Gümrük Servisi için bir mobil uygulama da dahil olmak üzere yeni projelerin sunumunu yaptı. Bu uygulamada, kullanıcılar e-hizmetleri, tarife hesaplayıcıyı kullanabilecek ve Türkmenistan mevzuatı ile ilgili yakından tanışabilecekler.

AB Kültür Haftası, 10 Kasım’da başladı ve 3 Aralık’a kadar devam edecek. Hafta kapsamında bir dizi etkinlik düzenleniyor. Kültürel eylemin son etkinliği, Vita Timermame Moora tarafından yönetilen ve Mari vilayetinde Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Mari Çocuk Korosu'nun bir konseri olacak.

İlgili diğer haberler

Türkiye ile Türkmenistan arasında 13 anlaşma imzalandı
Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, BM ihtisas kuruluşlarıyla birçok anlaşma imzaladı
Türkmenistan ile Rusya, emtia sınıflandırma kodları konusunda deneyim alışverişinde bulundu
Türkmenistan ile Özbekistan, karşılıklı kargo taşımacılığını dijitalleştiriyor
Mari vilayetinde yeni gümrük terminali inşa edilecek
Türkmenistan ve Tacikistan arasında işbirliğinin derinleştirilmesine ilişkin Deklarasyon imzalandı