Türkmenistan ile Kazakistan, ortak sınır ticaret merkezi kurmayı planlıyor

Türkmenistan ile Kazakistan, ortak sınır ticaret merkezi kurmayı planlıyor

Türkmenistan halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, cuma günü Astana’da Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev ile yaptığı görüşmede, Türkmenistan ile Kazakistan arasında ortak bir sınır ticaret merkezinin kurulmasını önerdi. İlgili haber, Türkmenistan resmi basını tarafından duyuruldu.

Habere göre, Gurbanguli Berdimuhamedov Türkmenistan’ın Balkan velayeti ile Kazakistan’ın Mangistau bölgesi sınırında böyle bir merkezi oluşturma olasılığını araştırmaya başlamak için inisiyatif aldı.

Buna ek olarak, görüşmede Türkmenistan ve Kazakistan’ın her iki ülkenin başkentlerinde ticaret evleri açmayı değerlendirmeleri önerildi. Özellikle, Türkmenistan ile Kazakistan arasında ticaret hacminin arttırılması ve tedarik edilen malların çeşitliliğinin genişletilmesine yönelik çalışma grubunun etkinleştirilmesinin yanı sıra Türkmen-Kazakistan İş Konseyi’nin ilk toplantısının yapılması masaya yatırıldı.

Görüşme sırasında taraflar, ticaret ve ekonominin Türkmenistan-Kazakistan işbirliğinin kilit alanlarından biri olduğunu ve bu alandaki işbirliği hacminin 1 milyar ABD olara çıkarılması gerektiğini kaydettiler.

Türkmenistan halkının Milli Lideri Gurbanguli Berdimuhamedov, cuma günü Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 10. Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkmenistan’ın Türkiye ve Azerbaycan ile işbirliği içinde Türkmenistan doğalgazının Hazar Denizi üzerinden tedariki konusunu yakın gelecekte çözmeyi umduğunu ifade etti.

İlgili diğer haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin, "Önceliğimiz insani ateşkesin tesis edilmesidir.
Kazakistan'daki kömür madeni patlamasında ölü sayısı 42'ye yükseldi
Türk Devletleri Teşkilatına üye ülkelerin liderleri "Türk Devri" sloganıyla Astana'da toplanacak
Kazakistan'da TDT Devlet Başkanları Konseyi 10.Zirvesi düzenlendi
Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi başladı
Astana’da TDT Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı yapıldı