Türkmenistan, Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru’nu oluşturmak için Kazakistan ile işbirliğine hazır

Türkmenistan, Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru’nu oluşturmak için Kazakistan ile işbirliğine hazır

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, cumartesi günü Astana’da Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev ile yaptığı görüşmede, Türkmenistan’ın Hazar Denizi’nin doğu kıyısından Hint Okyanusu ve Basra Körfezi’ne uzanan Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru’nu oluşturmak için Kazakistan ile ortak çalışmalar yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı, ’Ulaşım sisteminde güçlü ve modern bir yapı oluşturmak amacı ile sürdürdüğümüz çalışmalar devam edecek. Bu yapı, Orta Asya ulaşım sistemlerinin entegrasyonunu, aynı zamanda ülkelerimizin Avrupa ve Asya’nın başlıca koridorlarına erişmesini sağlayabilir.’’ diye kaydetti.

Görüşmede taraflar, Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu ağının potansiyelinden yararlanmak için ortak çabaları güçlendirme konusunda da mutabakat sağladılar.

Bu bağlamda, taraflar Aktau, Kurık ve Türkmenbaşı limanları arasında işbirliğinin derinleştirilmesine ilişkin konulara özel önem verdiler.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, cuma günü Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan BDT Devlet Başkanları Konseyi Toplantısı’na ve I. Orta Asya-Rusya Zirvesi’ne katıldı.

İlgili diğer haberler

Kazakistan, Hazar Denizi'ndeki 5'li İşbirliğini Güçlendirmek İstiyor
Kazakistan, Hazar Denizi'ndeki 5'li İşbirliğini Güçlendirmek İstiyor
Kazakistan Cumhurbaşkanı, Orta Asya ülkelerine özel ticari imtiyazlar sağlanması gerektiğini belirtti
Kazakistan Dışişleri Bakanı Nurtileu, mevkidaşı Fidan ile ortak basın toplantısında konuştu Açıklaması
Orta Asya Devlet Başkanları Tacikistan'da toplandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin, "Önceliğimiz insani ateşkesin tesis edilmesidir.