Vladimir Putin: Türkmenistan, Kuzey-Güney ulaşım güzergahıyla ilgileniyor

Vladimir Putin: Türkmenistan, Kuzey-Güney ulaşım güzergahıyla ilgileniyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11-13 Ekim tarihleri arasında Moskova’da düzenlenen Rusya Enerji Haftası’nın genel oturumunda yaptığı konuşmada, Türkmenistan’ın ekonomik faaliyet katılımcıları için iyi bir seçenek olan Kuzey-Güney ulaşım güzergahıyla ilgilendiğini aktardı. TASS ajansı, konu ile ilgili haber verdi.

Vladimir Putın, "Kuzey-Güney ulaşım güzergahı çok iyi bir seçenek ve birçok ortağımız bununla ilgileniyor. Güzergahın bir kısmı topraklarından geçecek olan Azerbaycan’ın yanı sıra Hazar Denizi’nin diğer tarafında yer alan İran ve yine bu ülke üzerinden Basra Körfezi’ne erişimleri olan Kazakistan ve Türkmenistan bu güzergahla ilgileniyorlar.’’ diye kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kuzey Denizi Rotası’nın geliştirilmesinin devam edeceğini, bu konuların herkese açık olduğunu ve müzakere edildiğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı ayrıca, Kuzey-Güney ulaşım koridoru projesinin ön çalışmalarında sona gelindiğini ve inşaat çalışmalarının yakında başlamasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Toplam 7,2 bin kilometre uzunluğa sahip Kuzey-Güney ulaşım projesi, St.Petersburg’dan Hindistan’ın Mumbai limanına kadar çok modlu bir ulaşım koridorunun oluşturulmasını içeriyor.Bu rotanın Trans-Hazar (demiryolları ve limanları kullanarak), batı ve doğu (kara yoluyla) olmak üzere üç kolu bulunmaktadır.

Mayıs 2023’te İran ile Rusya, Reşt-Astara demiryolunun gerekli son bölümünün inşaatini tamamlamak için bir Anlaşma imzaladı.

İlgili diğer haberler

İran'ın Şangay İşbirliği Örgütü üyeliği ne anlama geliyor?
Serdar Berdimuhamedov, BDT Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’ne katılıyor
BDT Üye Ülke Liderleri St. Petersburg'da Gayriresmi Görüşme Gerçekleştirdi
BDT Üye Ülke Liderleri St. Petersburg'da Görüştü
Türkiye'nin doğal gaz jeopolitiğinde stratejik önemi
İran, Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye oldu