Zhang Ming: Türkmenistan'ın ŞİÖ ile işbirliği özel öneme sahiptir

Zhang Ming: Türkmenistan'ın ŞİÖ ile işbirliği özel öneme sahiptir

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Zhang Ming, perşembe günü Semerkant’ta Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ile gerçeklediği görüşmede, Türkmenistan’ın ŞİÖ ile işbirliğinin özel önem arz ettiğini, ayrıca ülkenin uluslararası arenada ileri sürdüğü girişimlerinin ŞİÖ’nün hedefleri ve görevleriyle uyuştuğunu kaydetti. İlgili haber, Türkmenistan resmi medyasında perşembe günü yer aldı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, enerji sektöründe zengin tecrübeye sahip Türkmenistan’ın ŞİÖ üyesi ülkeler ile somut enerji projelerini hayata geçirmeye yönelik ortak çalışmalara katılmaya hazır olduğunu kaydetti.

Bu tarz projelerin hayata geçirilmesinin, enerji alanında Türkmenistan’ın ŞİÖ ülkeleriye işbirliğinin açık bir örneği olduğunu kaydeden Serdar Berdimuhamedov, Türkmenistan ile ilgili ŞİÖ ülkeleri arasında enerji konularında ad hoc’ (belirli bir hedefe yönelik) çalışma grubu oluşturma fırsatlarının değerlendirilmesini önerdi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, ulaşım sektöründe uyumlu ve etkili çalışmaları sağlamak için Geçici Koordinasyon Konseyi oluşturma teklifini de dile getirdi.

ŞİÖ Genel Sekreteri Zhang Ming, Türkmenistan’ın ŞİÖ üye ülkeleri ile tüm alanlarda işbirliğini geliştirmeye ve ilerletmeye sorumluluk bilinciyle yaklaşmasına yüksek değer biçtiğini ve ileride Türkmenistan ile çok taraflı ilişki yelpazesini genişletmeye yönelik görüşlerini ifade etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve ŞİÖ Genel Sekreteri Zhang Ming, bir sonraki ŞİÖ Zirvesi’nin Türkmenistan ile organizasyona üye ülkeler arasında işbirliğinin daha da yoğunlaştırılmasına yönelik yeni bir somut adıma dönüşeceğine dair güvenlerini dile getirdiler.

İlgili diğer haberler

İran, Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye oldu
Çin Devlet Başkanı Şi, Kırgız mevkidaşı Caparov ile Şian'da görüştü
Serdar Berdimuhamedov, ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi toplantısına katıldı
Çin Devlet Başkanı Şi, Kırgız mevkidaşı Caparov ile Şian'da görüştü
Türkmenistan ve Çin Devlet Başkanları, karşılıklı ziyaret davetinde bulundular
Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ŞİÖ ile iş birliği mesajı verdi