2024: Türkmenistan ile AGİT, 37 projeyi hayata geçirmeyi planlıyor

2024: Türkmenistan ile AGİT, 37 projeyi hayata geçirmeyi planlıyor

Türkmenistan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile birlikte bu yıl 37 projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, cuma günü video iletişim yolu ile düzenlenen Hükümet Toplantısı’nda, konuyla ilgili Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a rapor verdi.

Türkmenistan resmi basınında yer alan habere göre Başkan Yardımcısı, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a AGİT Genel Sekreteri’nin bu yılın mart ayında ülkeye gerçekleştirmesi planlanan ziyaretinin organizasyonu için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Meredov ayrıca, bu ziyaret çerçevesinde Aşkabat’ta Orta Asya ülkeleri Çevre Bakanlarının üst düzey toplantısı için yapılan hazırlıklar hakkında da bilgi verdi.

Habere göre, AGİT 1999 yılından bu yana Türkmenistan’ın başkentinde daimi olarak faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz 25 yıl boyunca, ortak planlar çerçevesinde çeşitli alanlarda 500’den fazla proje başarıyla hayata geçirildi.

Siyasi alanda barış ve güvenliğin güçlendirilmesi, önleyici diplomasinin geliştirilmesi, günümüz tehlike ve tehditleriyle mücadele edilmesi amacıyla bir dizi projenin hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Raşid Merdeov, insani yardım alanında da bir dizi projenin planlandığını ifade etti.

Raporu dinleyen Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, AGİT ile daha etkin işbirliğine yönelik olarak hazırlanan Plan’ın siyasi, ekonomik, çevresel ve insani alanları kapsadığını kaydetti. Bu bağlamda, Başkan Yardımcısı’na Teşkilat ile yapıcı işbirliğinin geliştirilmesi için sistematik çalışmaların sürdürülmesi talimatını verdi.

Bunun yanında Hükümet Toplantısı’nda, ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına ilişkin güncel konular ve bir dizi belgenin taslakları ele alındı.

İlgili diğer haberler

AGİT Genel Sekreteri mart ayında Türkmenistan’ı ziyaret edecek
Aşkabat’ta Türkmenistan-AGİT işbirliğinin ilerletilmesine yönelik uluslararası konferans düzenlenecek
AGİT Genel Sekreteri ve Orta Asya Dışişleri Bakanları Aşkabat'ta Toplandı
Avusturya iş heyeti, aralık ayında Türkmenistan’ı ziyaret edecek
Erdoğan'ın katılacağı CICA Zirvesi'nde Asya'da barış ve diyalog için yeni kararlar alınacak
AGİT Genel Sekreteri, Türkmenistan Devlet Başkanı'na görüşme teklifinde bulundu