AB ve Orta Asya Ülkeleri Stratejik Ortaklıklarını Güçlendirmeye Söz Verdi

BRÜKSEL, 24 Ekim (Xinhua) -- Avrupa Birliği (AB) ve Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ile Özbekistan'dan oluşan beş Orta Asya ülkesi, stratejik ortaklıklarını güçlendirme ve ilişkilerini derinleştirme sözü verdi.

Orta Asya ülkeleri ve AB'den üst düzey yetkililer, Pazartesi günü Lüksemburg'da düzenlenen 19. AB-Orta Asya Bakanlar Toplantısı'nda bir araya geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Bugünkü dışişleri bakanları toplantısı, bölgelerimiz arasındaki işbirliğinin yeni bir seviyeye yükseldiğini teyit ediyor. Hem zorlu sınavlarla hem de yeni fırsatlarla karşı karşıya olan dünyada, birlikte hareket ettiğimizde daha başarılı olabileceğimizi biliyoruz" dedi.

Toplantıda kabul edilen bir yol haritası, AB ve Orta Asya ülkeleri arasındaki işbirliğinde kilit önemdeki alanlara vurgu yaptı. Bu alanlar arasında bölgeler arası siyasi diyalog ve işbirliği, ticari ve ekonomik bağların güçlendirilmesi; enerji, iklim değişikliğine dayanıklı ekonomi ve bağlanabilirlik alanlarında işbirliği yapılması ve ortak güvenlik sorunlarının ele alınması da yer alıyor.

Bakanlar, güvenlik ve sınır yönetiminin yanı sıra terörizm, terör finansmanı ve şiddete varan aşırıcılıkla ortak mücadele konularında işbirliğini yoğunlaştırmak için sabırsızlandıklarını ifade etti.

Toplantıya Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan ile AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları katıldı.

Öte yandan, ilk AB-Orta Asya Zirvesi'nin 2024 yılının ikinci çeyreğinde Özbekistan'da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan Dışişleri Bakanı, Lüksemburg’da AB-Orta Asya 19. Bakanlar Toplantısı’na katıldı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2023'te 25 farklı ülkeye 36 ziyaret gerçekleştirdi
Haftanın tarihine bakış
Haftanın tarihine bakış
Çavuşoğlu'nun 2021 yılında diplomasi trafiği
Kritik minerallere ilişkin ilk C5+1 toplantısı yapıldı