ABD Başkanı Joe Biden, Orta Asya liderleriyle C5+1 toplantısında bir araya geldi

ABD Başkanı Joe Biden, Orta Asya liderleriyle C5+1 toplantısında bir araya geldi

NEW ABD Başkanı Joe Biden, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) binasında Orta Asya ülkelerinin liderleri ile C5+1 diyaloğu formatında bir araya geldi.

BM 78. Genel Kurulu kapsamında New York'ta bulunan Biden ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in katılımıyla BM genel merkezinde ilk kez C5+1 liderler toplantısı düzenlendi.

Biden, buradaki konuşmasında, "Bunun tarihi bir an olduğunu düşünüyorum. Orta Asya ve ABD arasında uzun yıllara dayanan yakın işbirliğini geliştiriyoruz. Bu, egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne dair ortak taahhüdümüze dayanan bir işbirliği." dedi.

Bugün işbirliklerini yeni bir boyuta taşıdıklarını söyleyen Biden, ABD'nin bölgeye güvenlik finansmanı dahil terörle mücadele, ekonomi, enerji güvenliği, tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi ve engelli hakları gibi bir dizi alanda işbirliklerini güçlendirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Biden, liderlere bu kapsamda gösterdikleri çabalar için teşekkür ederek, bölge ülkelerinden birinde yeniden bir araya gelme temennisini dile getirdi.

2015'te Orta Asya ülkeleri ve ABD dışişleri bakanları düzeyindeki işbirliği diyaloğunun bu kez ilk defa devlet başkanları düzeyinde gerçekleştiriliyor olması dikkati çekerken, uzmanlar, ABD tarafının inisiyatifiyle düzenlenen zirvenin, Washington'un Orta Asya ülkelerine artan ilgisinin göstergesi olduğunu dile getiriyor.

İlgili diğer haberler

ABD ve Orta Asya Devlet Başkanları New York’ta buluştular
Orta Asya-ABD Devlet Başkanları Birinci Zirvesi New York'ta Gerçekleştirildi
Orta Asya ülkeleriyle ABD arasındaki C5+1 diyaloğu başkanlar seviyesine çıktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, 2023'te Gazze için yoğun diplomasi
Kırgızistan'da BDT Liderler Zirvesi Gerçekleştirildi
BDT Devlet Başkanları Yüksek Konseyi Zirvesi Kırgızistan'da Gerçekleşti