Astana, C5+1 Afganistan özel oturumuna ev sahipliği yapıyor

Astana, C5+1 Afganistan özel oturumuna ev sahipliği yapıyor

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West ile Afganistan Kadın, Kız Çocukları ve İnsan Hakları Özel Temsilcisi Rina Amiri, C5+1 Afganistan özel oturumuna katılmak üzere Kazakistan’ın başkenti Astana’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, cuma günü konu ile ilgili haber verdi.

ABD Özel Temsilcisi’ni kabul eden Kazakistan Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Kayrat Umarov, Kazakistan’ın Afganistan’a insani yardım sağlanmasına yönelik uluslararası çabalara verdiği desteği vurguladı.Kayrat Umarov özellikle Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev’in Almatı’da Orta Asya ve Afganistan arasında sosyo-ekonomik ve ticari yatırımların geliştirilmesini teşvik edecek bir BM Bölgesel Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi kurma girişimine dikkat çekti.

Toplantı sırasında Türkmenistan (Türkmenistan’ın Kazakistan Büyükelçisi Batır Recepov), Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve ABD temsilcileri, insani yardım sağlama, insan haklarını koruma ve Afganistan ile uluslararası işbirliğini teşvik etme yollarını görüşmek üzere Kazakistan Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya geldiler.

Thomas West, Twitter sayfasından C5+1 Afganistan özel oturumunun katılımcılarına ’Güvenlik, insan hakları, ekonomi ve insani ihtiyaçlar da dahil olmak üzere kritik konularda son derece kapsamlı bir görüş alışverişinde bulundukları için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.’’ diye seslendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ABD temsilcileri bu hafta Katar’ın başkenti Doha’da Afganistan yetkilileriyle de görüşmelerde bulunacaklar.

C5+1, 2015 yılında beş Orta Asya ülkesi ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından ticaret, ekonomi ve diğer karşılıklı çıkar alanlarını teşvik etmek amacıyla kurulan çok taraflı bir platformdur.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan Devlet Başkanı, Uluslararası Sergiler Bürosu Başkanı’nı kabul etti
Terörle mücadele balonundan çıkan kriz: Afganistan
Terörle mücadele balonundan çıkan kriz: Afganistan
Taliban, Afganistan'ın yüzde 90'ını kontrol ettiklerini öne sürdü, Savunma Bakanlığı yalanladı
Taliban, Afganistan'ın yüzde 90'ını kontrol ettiklerini öne sürdü, Savunma Bakanlığı yalanladı
Kırgızistan, Afganistan'daki gelişmelerden endişe duyuyor