BDT ülkeleri, Aşkabat’ta yapılacak Orta Asya Güvenlik Meclisi’ne davet edildi

BDT ülkeleri, Aşkabat’ta yapılacak Orta Asya Güvenlik Meclisi’ne davet edildi

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, cuma günü Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, BDT üye ülkelerini önümüzdeki yıl Aşkabat’ta yapılacak Orta Asya Güvenlik Meclisi Birinci Toplantısı’na davet etti. İlgili haber, Türkmenistan resmi basını tarafından duyuruldu.

Serdar Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde Orta Asya Güvenlik Meclisi kurulmasına ilişkin önerilerinin, Topluluk kapsamındaki işbirliği formatı için önemli olduğunu ifade etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı, ’Bölgenin istikrarlı, çatışmasız kalkınmasını sağlamak için Orta Asya ülkeleri ve diğer ilgili devletlerin, uluslararası kuruluşların, mali ve ekonomik kurumların yakınlaşmasına ve çabalarının koordinasyonuna yönelik yaklaşımların ve çözümlerin geliştirilmesini Meclisin ana hedefi olarak görüyoruz.’’ diye belirtti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ayrıca, bu yılın eylül ayında BM Genel Kurulu’nun 78. oturumunda dile getirilen Küresel Güvenlik Stratejisi’ni geliştirme girişimini onayladı.

Bunun yanında BDT Devlet Başkanları Konsey Toplantısı’nda konuşan Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, borç yükümlülükleri ve karşılıklı ödeme konularının görüşülmesi teklifinde bulundu.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan Devlet Başkanı, Japonya İmparatoru’nun doğum gününü kutladı
Gurbanguli Berdimuhamedov, kırdığı yeni rekor vesilesiyle Oleg Kononenko’yu tebrik etti
Kiev’deki Mahtumkulu Kütüphanesi’nin müzesine Türkmen Milli kültürel değerleri teslim edildi
Gurbanguli Berdimuhamedov, Şeyh Mansur bin Zayed Al Nahyan ile görüştü
Türkmenistan Devlet Başkanı, BAE Devlet Başkanı Yardımcısı ile bir araya geldi
Türkiye Cumhurbaşkanı’na ’Türkmenistan’ın Saygın Yaşulusu’’ unvanı verildi
Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi