'Hazar Beşlisi' Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın Türkmenistan'da yapılması önerildi

'Hazar Beşlisi' Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın Türkmenistan'da yapılması önerildi

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, salı günü Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Hazar Beşlisi’ Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, Türkmenistan’ın 2024 yılında Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkelerin (Rusya, Azerbaycan, İran, Kazakistan ve Türkmenistan) Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın kendi topraklarında yapılmasını önerdiğini ifade etti. İlgili haber, TASS ajansı tarafından servis edildi.

Toplantıda konuşan Meredov, "Bu tür toplantıların her yıl dönüşümlü olarak ülkelerimizin şehirlerinde düzenlenmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Sonuç olarak, Hazar Denizi’ne kıyı ülkelerin Dışişleri Bakanlarının gelecek yılki olağan toplantısının Türkmenistan’da yapılmasını teklif etmeme izin verin.’’ diye kaydetti.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Meredov konuşmasında Hazar Denizi’ndeki enerji işbirliğinin önemini vurguladı. Türkmenistan’ın, Hazar Denizi’nde sualtı altyapısının inşasının kıyı devletlerinin ekonomik ihtiyaçlarını karşıladığına ve enerji üreticileri, tüketicileri ve taşıyıcılarının çıkar ve faydalarının eşit olarak dikkate alınması temelinde Avrasya’da enerji güvenliği ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için önemli bir koşul olarak hizmet ettiğine inandığı belirtildi.

Toplantıda, geçen yaz Aşkabat’ta düzenlenen Altıncı Hazar Zirvesi’nde varılan mutabakat uyarınca, Hazar Denizi’ne kıyı ülkelerin çevre konularında yakın işbirliğine hazır oldukları teyit edildi. Bu bağlamda, Türkmenistan Devlet Başkanı tarafından ortaya atılan Hazar Çevre Girişimi kapsamında aktif uluslararası işbirliğinin önemi kaydedildi.

Toplantının sonunda Hazar Denizi’ne kıyı ülkelerin Dışişleri Bakanları Bildirisi kabul edildi.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan Dışişleri Bakanı: Hazar Denizi'ndeki enerji altyapısı önemli bir koşul
Türkmenistan Dışişleri Bakanı: Hazar Denizi'ndeki enerji altyapısı önemli bir koşul
İkinci Türkmenistan-Rusya İş Forumu ocak ayında Aşkabat’ta yapılacak
Putin: Rusya, Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlık statüsüne saygı duyuyor
Türkmenistan Devlet Başkanı, Azerbaycan Ekonomi Bakanı'nı kabul etti
Türkmenistan Dışişleri Bakanı Hazar Denizi'ndeki Enerji Altyapısının Önemini Vurguladı