Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan, taşımacılığı geliştirmek için şirket kuracaklar

Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan, taşımacılığı geliştirmek için şirket kuracaklar

Kazakistan’ın ulaşım ve lojistik şirketi KTZ Express, Rusya’nın RZD Logistics şirketi ve Türkmenistan Ulaşım ve Lojistik Merkezi (TULM) Açık Anonim Şirketi, kargo trafiğini geliştirmek amacıyla ortak bir şirket kurulmasına ilişkin Mutabakat Zaptı imzaladılar.

Kazakistan Devlet Demiryolları Şirketi’nden (KTZ) cuma günü yapılan açıklamaya göre, ortak şirketin kurulma amacı Kuzey-Güney Uluslararası Ulaşım Koridorunun doğu kolu boyunca tek bir lojistik operatör oluşturmaktır.

Mutabakat Zaptı, ’TransRussia 2023’’ 27. uluslararası taşımacılık ve lojistik hizmetleri fuarı kapsamında KTZ Express Genel Direktörü Kayrat Utyapov, RZD Logistika Genel Direktörü Dmitriy Muryev ve Türkmenistan Ulaşım ve Lojistik Merkezi (TULM) Açık Anonim Şirketi Genel Direktörü Merdan Bäşimov tarafından imzalandı.

Görüşmede taraflar, rekabetçi tarifeler oluşturmak ve Rusya’nın Aksarayskaya ve Ozinki, Kazakistan’ın Bolaşak, Türkmenistan’ın Sarahs ve İran’ın İnceburun sınır kapıları ile Kazakistan, Rusya, Türkmenistan’dan İran, Hindistan, Ortadoğu ülkelerine, Asya-Pasifik bölgesine ve tersi istikamette engelsiz taşımacılık için yetkinliklerini birleştirme konusunda mutabakat sağladılar.

TASS ajansının mart tarihli haberine göre Kazakistan, Rusya-Kazakistan sınırından Türkmenistan ve diğer Orta Asya ülkelerine taşınan tahıl, işlenmiş gıda ve petrol ürünleri harici mallar için yüzde 40 indirim uygulayacak.

İlgili diğer haberler

Türkmenaragatnaşyk Ajansı, yabancı şirketlerle bir dizi anlaşma imzaladı
Astrahan Valisi: Bölgenin şirketleri Hazar Denizi’nde nakliye hattı kurmaya hazırlar
Türkmenistan, Hazar bölgesinde önemli ulaşım merkezine dönüşebilir
Türkmenistan-Rusya ilişkilerini ilerletmeye yönelik birçok anlaşma imzalandı
Türkmenistan ile Rusya, iki kuru yük gemisi inşa etmeyi planlıyor
Kuzey-Güney Koridoru’nda kargo taşımacılığı hacminin 32 milyon tona ulaşması bekleniyor