Türkmenistan Devlet Başkanı ile İran Cumhurbaşkanı arasında telefon görüşmesi gerçekleşti

Türkmenistan Devlet Başkanı ile İran Cumhurbaşkanı arasında telefon görüşmesi gerçekleşti

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, cuma günü İran Cumhurbaşkanı Seyid İbrahim Reisi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İlgili haber, Türkmenistan resmi medyası tarafından bildirildi.

Serdar Berdimuhamedov ve Seyid İbrahim Reisi birbirlerini sıcak bir şekilde selamlayarak, karşılıklı işbirliğinin önceliklilerini ele alma fırsatını memnuniyetle kaydettiler. Türkmenistan Devlet Başkanı ayrıca, İran Cumhurbaşkanı’na Türkmenistan halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un sıcak selamlarını iletti.

Serdar Berdimuhamedov ve Seyid İbrahim Reisi, Ramazan ayı vesilesiyle birbirlerini kutlayarak, iki ülkenin halklarına barış, mutluluk ve refah dileklerini ifade ettiler.

Taraflar, uluslararası siyasetin karşılıklı çıkarları ilgilendiren önemli meselelerine değindiler ve günümüzün acil meseleleriyle, özellikle barış ve güvenliği güçlendirme, sürdürülebilir kalkınmayı sağlama çabalarını birleştirme konusunda görüşlerin aynı olduğunu veya örtüştüğünü vurguladılar.

Telefon görüşmesinde taraflar, siyasi, diplomatik, ticari, ekonomik, kültürel ve insani alanlar başta olmak üzere tüm alanlarda hükümetlerarası işbirliğini geliştirme olanaklarını masaya yatırdılar. Bu bağlamda, tarım, akaryakıt, enerji, ulaşım ve haberleşme alanlarında ilişkilerin genişletilmesi için büyük fırsatlar olduğu kaydedildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve İran Cumhurbaşkanı Seyid İbrahim Reisi, telefon görüşmesinin sonunda ortak çıkarlara tekabül eden Türkmenistan-İran işbirliğinin başarılı bir şekilde daha da geliştirileceğine olan güvenlerini dile getirdiler.

İran’ın içinde bulunduğu takvim yılının ilk 11 ayında (21 Mart-19 Aralık) Türkmenistan ile olan (petrol ticareti hariç) ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,18 arttı.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan Devlet Başkanı, yeni yöneticileri göreve atadı
Türkmenistan halkının Milli Lideri Gurbanguli Berdimuhamedov, İran Cumhurbaşkanı ile görüştü
Vladimir Putin, Türkmenistan Devlet Başkanı'nın doğum gününü kutladı
Doğum günü vesilesiyle Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'a tebrik mesajları geldi
Serdar Berdimuhamedov, İran Petrol Bakanı ile enerji işbirliğini ele aldı
Serdar Berdimuhamedov, Şiraz kentinde yaşanan terör saldırısı nedeniyle başsağlığı diledi