Türkmenistan halkının Milli Lideri Gurbanguli Berdimuhamedov, İran Cumhurbaşkanı ile görüştü

Türkmenistan halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Tahran ziyareti kapsamında dalı günü Saadabat Kompleksi’ndeki Cumhuri Sarayı’nda İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Seyid İbrahim Reisi ile görüştü. İlgili haber, Türkmenistan resmi medyası tarafından bildirildi.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Seyid Ebrahim Raisi, binlerce yıllık tarihi ve kültürel köklerin ve geleneklerin ortaklığına dayalı Türkmenistan-İran ilişkilerinin bugün çok çeşitli yönlerde, ayrıca siyasi, diplomatik, ticari, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda geliştirildiğini kaydederek, İran’ın yaratıcı dışişleri politikası uygulayan Türkmenistan ile işbirliğini daha da genişletmeye hazır olduğunu teyit etti.

Türkmenistan halkının Milli Lideri buna karşılık, Türkmenistan’ın İran dahil komşu ülkelerle etkili ilişkilerin geliştirilmesine özel önem verdiğini vurguladı ve verimli işbirliğinin genişletilmesi için büyük fırsatların mevcut olduğunu kaydetti.

Görüşmede, Türkmenistan-İran işbirliğinin öncelikli alanları arasında yer alan ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konuları etraflıca ele alındı. Taraflar bu alanda etkin işbirliğinin geliştirilmesi için büyük fırsatların olduğunu belirterek, doğalgaz, elektrik enerjisi, ulaşım ve su sektörlerini gelecek vaat eden alanlar olarak belirlediler. Bu bağlamda, bu alanlarda mutabık kalınan anlaşmaların uygulanması ve yeni ortak projelerin hayata geçirilme olanakları ele alındı.

Haberde belirtildiği gibi, görüşmeler daha sonra Türkmenistan ve İran Hükümetlerinin heyet üyelerinin katılımıyla geniş bir formatta devam etti.

Taraflar, ikili ticari ve ekonomik işbirliğine ilişkin görüşmelerde ticaret hacmindeki artışa dikkat çektiler. Aynı zamanda, bu alandaki işbirliğini genişletmek için mevcut kapasite ve fırsatların tam olarak harekete geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bu bağlamda, doğalgaz ihracatı ve transit geçiş meselelerinin çözümü, karşılıklı ihracat ve ithalatın arttırılması, ulaştırma ve elektrik enerjisi sektörlerinde işbirliğinin yoğunlaştırılması önerildi.

Görüşmelerin ardından Türkmenistan ile İran İslam Cumhuriyeti arasında Ortak Deklarasyon kabul edildi ve çok sayıda ikili belge imzalandı.

Türkmenistan halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, İran ziyareti kapsamında İran Siyasi Menfaat Konseyi Başkanı Sadek Amoli Laricani ve İran Meclis Başkanı Muhammed Bagher Ghalibaf ile de bir araya geldi.

İlgili diğer haberler

Vladimir Putin, Türkmenistan Devlet Başkanı'nın doğum gününü kutladı
Türkmenistan Devlet Başkanı, yeni yöneticileri göreve atadı
Doğum günü vesilesiyle Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'a tebrik mesajları geldi
Serdar Berdimuhamedov, İran Petrol Bakanı ile enerji işbirliğini ele aldı
Serdar Berdimuhamedov, Şiraz kentinde yaşanan terör saldırısı nedeniyle başsağlığı diledi
Türkmenistan Devlet Başkanı ile İran Cumhurbaşkanı arasında telefon görüşmesi gerçekleşti