Türkmenistan’ın ticaret kompleksinde üretim büyüme oranı yüzde 102,8 oldu

Türkmenistan’ın ticaret kompleksinde üretim büyüme oranı yüzde 102,8 oldu

Türkmenistan’ın ticaret ve tekstil kompleksinden sorumlu Başkan Yardımcısı Batır Atdayev, cuma günü video iletişi yolu ile yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a bu yılın ocak-temmuz döneminde Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı genelinde üretim büyüme oranının yüzde 102,8’e tekabül ettiğine dair rapor verdi.

Başkan Yardımcısı, Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı ticaret cirosunun bu yılın ocak-temmuz aylarını kapsayan döneminde geçen yılın ilgili dönemine göre yüzde 116,2, Tekstil Sanayi Bakanlığı genelinde pamuk iplik üretiminin 103, pamuklu kumaş üretiminin yüzde 107,2, dikiş ve örme ürünleri üretiminin yüzde 101,3, deri ürünleri üretiminin yüzde 114,2 arttığını aktardı. İlgili haber, Türkmenistan resmi basınında yer aldı.

Ayrıca ilgili dönemde Türkmenistan Devlet Emtia ve Hammadde Borsası’da 172 ticari seans gerçekleştirildi ve 18.085 ticari işlem kayıt altına alındı.Ticaret ve Sanayi Odası genelinde yılın ilk yedi ayındaki faaliyetlerin büyüme oranı geçen yılın ilgili dönemine göre yüzde 111,3, Sanayiciler ve Girişimciler Birliği genelinde üretilen tarımsal ve gıda ürünlerinin büyüme oranı yüzde 106,1, endüstriyel ürünler üretiminin büyüme oranı ise yüzde 110,8’e tekabül etti.

Raporu dinleyen Türkmenistan Devlet Başkanı, yeni üretim hatlarının kurulması ve ihraç edilen ürün miktarının arttırılmasına yönelik kapsamlı çalışmalarının yürütülmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Ayrıca Türkmenistan Devlet Başkanı, Devlet Emtia ve Hammadde Borsası çalışmalarında dijital sistemin uygulanmasının hızlandırılmasının, ihracat ve ithalat sözleşmelerinin borsada tescil edilmesinin prosedürünün ve fiyat oluşum yönteminin geliştirilmesi ihtiyacına dikkat çekerek, Başkan Yardımcısı’na gerekli talimatları verdi.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu toplantısında, Başkan Yardımcılarının bu yılın ilke yedi ayında yapılan çalışmalara ilişkin raporları dinlendi ve ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasının öncelikleri ele alındı.

İlgili diğer haberler

Ocak-Şubat: Türkmenistanlı girişimciler, üretim planını yüzde 104,1 oranında gerçekleştirdiler
TDEHB’de perşembe günü $15,4 milyonun üzerinde ticari işlem gerçekleştirildi
TDEHB: Ekim ayındaki ticari işlemlerin toplam tutarı $130 milyona ulaştı
2023’ün son haftası: TDEHB’deki ihracat işlemlerinin tutarı $25,1 milyonu aştı
Azerbaycanlı iş adamları, TDEHB’de pamuk iplik alımına ilişkin sözleşme yaptılar
Aralık 2023: TDEHB’deki ihracat işlemlerinin toplam tutarı $155 milyonu aştı
TDEHB: Yabancı iş adamları pamuk iplik satın aldılar