Türkmenistan-İran ticaret hacmi, yılın ilk yarısında artış gösterdi

Türkmenistan-İran ticaret hacmi, yılın ilk yarısında artış gösterdi

İran ile Türkmenistan arasındaki ticaret hacmi, 2022 yılının ilk yarısında 2021 yılı toplam ticaret hacmine göre daha yüksek olarak gerçekleşti. IRNA ajansı, İran’ın Türkmenistan Büyükelçisi Abbas Arbab Hales’in pazartesi günü Howdan-Bajgyran sınırındaki Türkmenistan-İran ortak pazarının açılış töreninde yaptığı açıklamalara atıfta bulunarak, konu ile ilgili haber verdi.

Arbab Hales, 2022 yılının ilk yarısında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 233 milyon ABD doları olarak gerçekleştiğini, bu rakamın 2021 yılın genelinde ise 227 milyon ABD dolarına tekabül ettiğini açıkladı.

İran’ın Türkmenistan Büyükelçisi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2022 sonuna kadar iki katına çıkmasının beklendiğini ifade etti. İran’ın komşu ülkeler ile ekonomik ilişkileri genişletmeye yönelik yeni politikasının, ikili ticaretin artmasında önemli rol oynadığı kaydedildi.

Büyükelçi, Serdar Berdimuhamedov’un Devlet Başkanlığı görevine başladıktan sonra ikinci yurt dışı ziyaretini İran’a gerçekleştirmesinin, Türkmenistan Hükümeti’nin İran’a verdiği önemi kanıtlar nitelikte olduğunu kaydetti.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle 34 aydır kapalı olan Howdan-Bajgyran sınırındaki Türkmenistan-İran ortak pazarı yeniden açıldı.

İlgili diğer haberler

Haftanın tarihine bakış
Haftanın tarihine bakış
İran ile Türkmenistan, sağlık sektöründeki işbirliğini değerlendirdi
İran’ın Saderat Bankası, Türkmenistanlı girişimcilere akreditif açacak
Türkmenistan ile İran, transit tarifelerde indirim konusunda anlaşmaya vardı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 2021'de yoğun diplomasi trafiği