Türkmenistan, çevre konulu uluslararası bilimsel konferansa ev sahipliği yapacak

Türkmenistan, çevre konulu uluslararası bilimsel konferansa ev sahipliği yapacak

Türkmen Forum şirketi ile Türkmenistan Mİlli Enerji Şirketi, perşembe günü Aşkabat’taki Yagşıgeldi Kakayev Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Üniversitesi’nde ’Hidrokarbon Çıkarmanın Çevresel Yönleri’’ konulu uluslararası bilimsel bir konferans düzenleyecek. Bilimsel konferansın ana hedefi, hidrokarbon yataklarının geliştirilmesi ve enerji geçişi sırasında çevre emisyonlarının azaltılmasından ibaret olacak.

Türkmen Forum’a göre, uluslararası konferansa 20 ülkeden 800’ün üzerinde heyet katılacak.

Konferans, ülkenin petrol ve doğalgaz sektöründe ortaya çıkan çevre sorunlarını ele almak ve Türkmenistan’ın devlet kurumları ile büyük enerji şirketleri, uluslararası kuruluşlar, akademiler ve finans kurumları arasındaki uluslararası işbirliğini güçlendirmek için düzenlenen yıllık bir etkinliktir.

Türkmenistan, petrol ve doğalgaz sahalarının geliştirilmesinde özellikle metan ve ilgili gaz emisyonlarının azaltılması olmak üzere çevresel konulara özel önem vermektedir.Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Kasım 2021’de Glasgow’da düzenlenen BM COP-26 Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, ’Türkmenistan, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını tamamen ortadan kaldırmayı ve kendi mali kaynakları temelinde ve uluslararası kuruluşların teknik ve mali desteğiyle emisyonları yıllık olarak önemli ölçüde azaltmayı planlıyor.’’ diye kaydetti.

Türkmenistan, Orta Asya’da hava teknolojileri için bölgesel bir merkezin oluşturulmasının yanı sıra bir BM Su Stratejisi ve Aral Denizi için Özel Program oluşturma girişimlerini önerdi.

Konferansa CNPC, BP, Exxon Mobil, Petronas, ADNOC, Mitro International, Buried Hill, NAPECO, Dragon Oil, ENI ve Lukoil gibi uluslararası şirketler ile Uluslararası Enerji Ajansı (IRENA), Küresel Gaz Merkezi, Doağalgaz İhraç Eden Ülkeler Forumu, Petrol Mühendisleri Derneği ve Enerji Şartı Sekreterliği gibi kuruluşlar katılacak.

İlgili diğer haberler

Gurbanguli Berdimuhamedov, Güney Kore’nin büyük şirketlerinin yöneticileriyle bir araya geldi
Gurbanguli Berdimuhamedov, Özbekistan Devlet Başkanı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
TMTÜ’de Oguzhan Bilimsel Teknoloji Merkezi kurulacak
Aşkabat'ta OGT-2022 Uluslararası Yatırım Forumu faaliyetlerine başladı
Aşkabat’ta uluslararası petrol ve doğalgaz forumu faaliyetlerine başladı
Dünya enerji şirketleri ve kuruluşları OGT-2023 uluslararası konferansına katılacaklar